Пловдив изпраща ново послание за мир и толерантност

Автор: Plovdiv Now 5227
Пловдив изпраща ново послание за мир и толерантност

В Пловдив ще бъде създадена третата Градина на толерантността като послание за мир на жителите от различните религии и етнически общности в града.

Седем дръвчета ще бъдат засадени символично – тази година в градина на бул. „Мария Луиза“ в район „Източен“, със съдействието на кмета Иван Стоянов. Избраните  дървета са от вида лейландски кипарис. Събитието  от 11 часа на 16 ноември по повод Международния ден на толерантността.

Традицията на общностите от града на тепетата започна през 2018 г., когато в Дондуковата градина (район „Централен“) бе създадена първата градина от лагерстремии, по идея на Кристиан Ангелов и приятелите му от младежката организация нa ОЕ “Шалом”. За съжаление, по време на първата вълна от епидемията, дърветата бяха унищожени и сега се възстановяват отново. Инициативата на фондация “Заедно” се осъществява със съдействието на районните кметове на Пловдив, еколозите от общинските администрации по места и ОП “Градини и паркове”. Втора градина на толерантността бе засадена през 2019 г. с красиви дървета от вида “Prunus Nigra” пред стадион "Локомотив", в началото на парк “Лаута“ (район „Тракия“).

В засаждането на дърветата по традиция участват ученици и студенти от шест общности – арменска, българска, еврейска, италианска, руска и турска. Седмото дърво в тези градини е символ на всички останали етноси, чиито живот, култура и история са свързани с най-стария жив град в Европа. 

Идеята е във всеки един район на Пловдив да бъде създадена Градина на толерантността – като послание за следващите поколения.

 

Международният ден на толерантността се отбелязва по света на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните членки да почитат на тази дата толерантността и  да разпространяват идеята за разбирателство между народите. Година по-рано страните членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. По този начин се поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот и отричането на дискриминацията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина