Пловдив изгуби твореца си Величка Настрадинова

Автор: Plovdiv Now 7268
Пловдив изгуби твореца си Величка Настрадинова

Пловдив изгуби Величка Настрадинова. Тя e музикант и писател, автор на научна фантастика, фентъзи и магически реализъм, исторически, детски и други книги.

Тъжната новина съобщи Евгения Тагарева.

Родена е през 1936 г. в Пловдив. Сестра е на популярната изпълнителка и композиторка Мария Нейкова. Завършва Софийската консерватория, специалност виолончело. Дълги години е преподавателка по камерна музика в Пловдивското средно музикално училище и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.

Пише книги за деца и възрастни, съвременни и исторически романи, както и фантастика. Авторка е на над 20 книги.

Величка Настрадинова е оригинален разказвач. Макар да имат доста елементи на приказката, нейните разкази са изпълнени с психологически реализъм и автентичност на фантастичното. Но най-значимото постижение на Настрадинова са женските ѝ образи. Това са ярки самостоятелни жени, които обичат мъжете, без да са зависими от тях. И докато Вещицата от „Госпожица Вещицата“ е учен, издигнал биотехнологиите си до ръба на божественото, то Марта Матева - оперна певица и артистка, на пръв поглед изглежда съвсем реален съвременен човек.

Тук е фантастичното - Матева е душевно могъща и щедра към целия свят личност, както може да бъде само абсолютно свободният човек. В нашия свят, оплетен в зависимости и несвободи, Величка Настрадинова е изградила художествено убедителен образ на ДЕЙСТВИТЕЛНО СВОБОДНИЯ СИЛЕН ЧОВЕК! Човек, който не бърка свободата с небрежност към другите, или силата с бруталността.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина