Пловдив иска 14 млн. лева за безплатни климатици, финансират и цели сградни инсталации

Автор: Благовест Андонов 4458
Пловдив иска 14 млн. лева за безплатни климатици, финансират и цели сградни инсталации

Общинският съвет в Пловдив ще вземе решение за участието на Общината по Оперативна програма „Околна среда”, през която могат да се усвоят 14 млн. лева за подмяна на печките на твърдо гориво. Въпреки че Община Пловдив е одобрена за проекта, необходима е и санкция на местния парламент.

От проектопредложението става ясно, че програмата цели да се намалят основните причинители на замърсяване на атмосферния въздух – печките на твърдо гориво. Чрез мерките на програмата може да се финансират подмяната им с екологични отоплителни устройства. Освен климатици, газификация и връзване към ТЕЦ, може да се закупят и печки на пелети или друг вид биомаса.

Това, което до този момент не бе оповестявано е, че цели входове на жилищни сгради могат да кандидатстват по програмата. В допустимите дейности са финансиране на вътрешни сградни инсталации, а в това число влизат и изграждане/възстановяване на самата връзка към топлофикационна мрежа или газоразпределителна мрежа.

Очаква се самата подмяна на отоплителните уреди да започне през 2021 година и да продължи до 2023 година. Всички пловдивчани вече могат да подават документи в районните администрации по местоживеене, за да преминат през процедура за одобрение. По предварителни данни в Пловдив домакинствата, отопляващи се на твърдо гориво наброяват 18 165.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина