Пловдив чества 77 години от спасяването на българските евреи

Автор: Plovdiv Now 6355
Пловдив чества 77 години от спасяването на българските евреи

На 10 март в 10.30 часа ще се състои церемония по повод 77 години от спасяването на българските евреи. Гост на възпоменателното честване ще е Президентът на България Румен Радев.

Зад спасяването на пловдивските и на българските евреи стоят пловдивският митрополит Кирил, по- късно български патриарх, създателят на Пловдивския панаир Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, общественикът и журналист Недко Каблешков, журналистът Лука Говедаров, адвокатите Йордан Ковачев и Георги Кръстев.

Години по- късно еврейската общност в Пловдив издигна паметник в благодарност на страната, която не допусна откарването в концентрационни лагери и сигурната смърт- той се намира в центъра на тогавашната еврейска махала и всяка година на 10 март става център на церемония. На нея присъстват всички живи потомци на хората, които са били в еврейското училище на този ден преди 77 години, представители на местните власти, пловдивчани.

През март 1943 г. е подготвена депортацията на 600 евреи и те са събрани в еврейското училище в Пловдив. Митрополит Кирил предупреждава областния полицейски началник, че ако той не отмени заповедта за изселване на евреите, то той ще им даде убежище в своя дом. И наистина архиереят подслонява равина и неговото семейство.

Митрополитът прескача оградата и влиза вътре в училището. Той вдъхва кураж и увереност на събраните за депортация евреи. Той отива при затворените хора с жълти звезди, уплашени и обезверени и им казва: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете към лагерите на смъртта да тръгнат“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина