Платеното паркиране влиза в Кючука и по кварталите! Зелена зона слага край на хаоса по улиците

Автор: Благовест Андонов 36031
Платеното паркиране влиза в Кючука и по кварталите! Зелена зона слага край на хаоса по улиците

Зелената зона – трайното решение, което трябва да спре хаоса с паркираните коли по улиците. Това е начертала Община Пловдив, която тази година започва активно да работи по новата зона за паркиране, която ще се разраства около централна градска част.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов заяви, че обхватът на Синя зона няма да се увеличава или променя, но новите места, които ще се присъединяват към платеното паркиране ще бъдат Зелена зона. Идеята е там пловдивчани да спират на преференциални цени, но не с идеята те да стоят по цял ден там. С разрастването на платеното паркиране се цели хората да предпочитат градския транспорт, с което ще подобри и значително трафика в града.

Първата крачка към обособяването на Зелена зона е карето около Военна болница. За начало всички  вътрешни улици в карето между бул. „Източен“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Богомил“ и ул. „Цар Асен“ ще бъде въведено еднопосочно движение за автомобили.

Промените са съобразени с Генералния план за организация на движението и ще създадат повече места за спиране. При еднопосочно движение паркирането от дясната страна е разрешено, а на по-широките улици то е възможно и от двете страни.

 „Първо ще направим  широко обществено обсъждане с експерти и граждани, след това решението ще влезе и в Общинския съвет, като ще е необходимо и да се променят някои наредби”, каза  Тодор Чонов. Предполага се, че първата пилотна зона с преференциално таксуване ще се обособи около средата на годината. Засега се предвижда цената на час да бъде по 1 лев. Живеещите в зоната ще могат да си изкарват талони за домуване, които са по 10 лева на месец или 60 лева, ако вземат годишни.

За да се избегне ситуация, в която на определена улица има прекомерно малко паркоместа и много живеещи, а в съседна обратното, може да се помисли за друг модел на талоните. Чонов даде пример с Виена, където картите за паркиране важат за определени зони.

Извън централна градска част, Зелена зона ще влиза и във вътрешните квартали. Там проблемите са все по отявлени с паркирането. 

„Ще бъде предизвикателство да въведем Зелена зона в район „Южен”, където има огромен проблем с паркирането, но тези мерки ще се отразят положително и за самите живущи. В район „Северен”, след като приключи Водният цикъл, ще въведем Зелена зона до бул. „Дунав”, заяви още зам.-кметът по транспорт. Конфликт с пракингите, които се правят от районните кметове със скоби няма да има, като те ще продължат да работят по тях и няма да засягат зелената зона.

Подобни новини

Венци

Много се извинявам ама това е пълна тъпотия, вече една година чакам кметчето да ми даде място за скоба сега ще ми прави зелена зона браво супер си кмете.

18:30, 10.02.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина