Пламен Узунов: Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени

Автор: Plovdiv Now 3938
Пламен Узунов: Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени

Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога не ми е предлагана имотна облага. Ще държа докрай името ми да бъде изчистено. Това каза пред bTV секретарят на президента по правните въпроси Пламен Узунов.

Днес прокуратурата разпространи нови данни от комуникацията между Узунов и бизнесмена.

"Познавам само Пламен Бобоков. Причината е служебната ми дейност, контактувал съм с него през годините, около 2 години назад. Когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента моята длъжностна характеристика изисква аз да извърша проверка, ако има подозрителни хора не могат да пътуват с президента. При него такова нещо не съм осъществил", добави секретарят на президента.

"На 18 бях призован да се явя като свидетел на 19 юни в специализираната прокуратура. Отзовах се и бях в 14 часа в прокуратурата. Бях посрещнат любезно, с мен беше проведен разговор, който желаеха дамите и господата в стаята да бъде дискретно с оглед на моята длъжност. Аз се съгласих и заявих, че съм готов да съдействам. С голямо съжаление установих, че прокуратурата е разпространила своята интерпретация по откритите и иззети скрийншотове. Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие и предадох мобилния си телефон. Дискретността беше тяхна молба. В момента, в който ми взеха телефона, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми за проверка. Тръгнахме към дома ми. С учудване установих, че където живея чака бус полицейски и 2 мотора, навън беше пълно с полиция, почти на всяка площадка имаше по един полицай. Съжалих следователя, на който му беше неудобно това. Наложи се той да ги отпрати и в този момент започнаха да прииждат медии, за да документират, че в дома ми се извършва претърсване", разказа той.

"Аз бях призован в качеството на свидетел и си тръгнах отново с качеството на свидетел, никога не съм бил задържан. Не съм обвиняем. Разликата е, че обвиняемия има повече права. Има право да не дава обяснения. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни, няма право на защитник. Възможно е прокуратурата да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен", добави Узунов.

 "Следователят отпрати полицията и започнаха да прииждат камери с журналисти, след което се върнахме в прокуратурата, за да оформим разпита на свидетел. От дома ми взеха стар мобилен телефон и една флаш памет. Аз нямам компютър в дома си, флашката е останала в някоя дреха", каза той.

"Когато излязох след разпита ме чакаха около 30 камери, не бях подготвен да отговарям на въпроси, не знаех, че прокуратурата е разпространила такава интерпретация на чатовете. Нямам право да споделям на какви въпроси съм отговарял", добави Узунов.

"В края на 2018 г. назряваше огромен дипломатически скандал за противозаконното отнемане на либийски танкер под името "Бадр" в български води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Има бележки при нас, може да се види кой е търсил. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи целия случай, за да предотвратим посериозен скандал - обявяването на България като пиратска държава. Част от екипа бях и аз. В този момент съм контактувал с много хора, изследвал съм всичко написано по случая в морския портал, срещи с много хора, от които да почерпя информация, в това число и бизнесмени с български бизнесмени с интереси в Либия. В цялата дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Обменил съм огромен брой информация, надявам се прокуратурата да установи. Нямам спомен кой ми прати това решение. То кореспондира със случая "Бадр".

Едва ли само до мен е стигнало. До публикуването на решението танкера е напуснал българската територия и българските власти нямат такива компетенции", каза той. "Аз не познавам никой във ВАС и не съм поддържал контакти с никого. Търсил съм и съм обменял информация. Либийската страна със специален представител съм провеждал 2 срещи, за които има записки, които са пращани до Външно министерство. Българските институции тогава не искаха да реагират", добави Узунов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина