Писателката Неда Антонова отново в Пловдив! Представя “Безмълвие“ - новата си книга

Автор: Plovdiv Now 1722
Писателката Неда Антонова отново в Пловдив! Представя “Безмълвие“ - новата си книга

Писателката Неда Антонова отново ще гостува в Пловдив. Този път поводът е премиерата на новата й книга “Безмълвие”, посветена на Паисий Хилендарски. 

Събитието е на 30 септември, от 18.30 часа, в Балабановата къща в Стария град.

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си.

Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история. Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките.

Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Припомняме, че писателката представи пред пловдивските читатели през февруари тази година и книгата си "Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“. В биографичния роман за пророчицата авторката разказва за обстоятелствата, при които се е появил феноменът, за случаите, в които той се е проявявал, както и за съдбата на тази изключителна жена. Преподобна Стойна, неканоничната светица, е била феномен, който днес можем да сравними само с Нострадамус, света Тереза Авилска, Волф Месинг и Едгар Кейси.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина