Пием вода съвсем погрешно по време на хранене - експерт обясни защо

Автор: Plovdiv Now 1406
Пием вода съвсем погрешно по време на хранене - експерт обясни защо

Добронамерената цел да останем хидратирани може да има обратен ефект.

Вероятно всички бихме могли да се справим с пиенето на повече вода, особено когато сме били на слънце или сме се прибирали от фитнеса. Според Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания, възрастните трябва да се стремят да пият достатъчно през деня, което предполага, че шест до осем чаши течности на ден трябва да са достатъчни.

Недостатъчното пиене може да доведе до риск от дехидратация - което се случва, когато тялото ви губи повече течности, отколкото приемате. Това може да не изглежда като сериозен проблем, но може да има сериозни последствия, ако не се лекува, особено сред децата. Хранителният терапевт и фармацевт Дебора Грейсън призовава хората да спрат да пият твърде много течности с храната си, дори ако това е само вода. „Предполага се, че пиенето на вода, сок или друга течност по време на хранене може да намали нивата на стомашната киселина и да затрудни смилането на храната ви“, обяснява тя.

„Това всъщност е мит, но наличието на течност в стомаха може наистина да намали количеството храна, което можете да изядете. Така че при хранене, пийте само малко глътки вода."

Дебора препоръчва да експериментирате с пиенето и не пиенето по време на хранене, за да видите кой е най-добрият за вас. Също така съветва да не обядвате на бюрото си по време на работа или да вечеряте, докато сте се излегнали на дивана, тъй като и двата навика могат да предизвикат неприятни симптоми като киселинен рефлукс и преяждане.

Според НЗС хората трябва да пият „редовно през целия ден“ и да избягват сладки напитки, като същевременно ограничават плодовия сок и смутитата до една малка чаша на ден (поради високото им съдържание на захар). За тези, които не харесват вкуса на водата (или липсата на такъв), могат да опитат газирана вода, тиква без добавена захар или да добавят резен лимон или лайм към чашата си с вода.

Бебетата, децата и по-възрастните са изложени на по-голям риск от дехидратация. Поискайте спешна среща с личния лекар или се обадете на 112, ако изпитвате някой от следните симптоми, тъй като те могат да бъдат признаци на сериозна дехидратация, която изисква незабавно лечение:

- Чувство на необичайна умора,

- Объркване и дезориентиране,

- Нужда от бързо дишане и ускорен пулс,

- Вашето бебе или дете има малко или никакви сълзи, когато плаче,

- Вашето бебе има меко място на главата, което хлътва навътре.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина