Петокласничка от България абсолютен шампион на световна олимпиада по математика

Автор: Plovdiv Now 13157
Петокласничка от България абсолютен шампион на световна олимпиада по математика

На 1 ноември стана известно класирането от финала на Тайландската международна математическа олимпиада 2019-2020, който се проведе онлайн в състезателна платформа с видеонаблюдение в края на септември. Мария Касия Петрова от София е поставена под номер 1 в световната класация за V клас (Global ranking 1) и спечели златен медал и купата World Champion, съобщиха от Фондация "Димитър Бербатов".

На финалите учениците, преминали предварителната квалификация (Heat Round), трябваше да решат 30 задачи със свободен отговор за 120 минути.

В олимпиадата участваха 1464 ученици от 14 държави. За Мария това е трето поредно участие, като традиционно тя печели златно отличие, но този път е на абсолютното първо място.

Заради това свое представяне, както и заради отличното си участие във финала на HKIMO, където е първи подгласник на шампиона, Мария Касия придоби право да се състезава във финалното състезание на World International Mathematical Olympiad. Финалът на WIMO ще се проведе онлайн в началото на 2021 г.

Мария Касия е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018 г. и Клуб 2019 на Фондация "Димитър Бербатов". Финалист за Голямата награда за 2017 г. и Лауреат на Голямата награда за 2018 г.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина