Петър има нужда от нас, за да пребори левкемията, да му помогнем!

Автор: Plovdiv Now 9328
Петър има нужда от нас, за да пребори левкемията, да му помогнем!

Втора кампания в подкрепа на младия пловдивчанин Петър Радев, както и на стотиците други българи, които се борят с коварното заболяване левкемия, ще се състои на на 23 септември в Пловдив. Припомняме, че първата такава се случи на 5-ти този месец.

Става дума за вземане на кръвни проби за тестване на HLA съвместимост - съвместимост за донорство на костен мозък. Кампанията и този път ще бъде в УМБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница), на първия етаж.

"Моля всеки, който има възможност, да заповяда и да помогне, с това Вие давате не само на мен втори шанс за живот, но и на хиляди други по света! Отново аз и моето семейство Ви благодарим от сърце!!!", призовава Петър Радев.

Припомняме, че 25-годишният Пепо от Пловдив, който наскоро беше диагностициран с остра миелобластна левкемия, има нужда от помощ, от нашата подкрепа. Той и стотици други млади хора се нуждаят от донори на костен мозък. Негови приятели и колеги организират акция по вземане на кръв отново на 23 септември. Същите проби могат да бъдат дадени и в Александровска болница в София за HLA типизация.

Всеки, който иска да помогне, може да се тества безплатно, с което ще бъде включен в международната листа на донори за съвместимост с някой пациент, а в последствие ще има избора да дари костен мозък и за Петър. 

Ето какво призова момчето, което е възпитаник на Езикова гимназия „Пловдив“, в профила си във Фейсбук непосредствено преди първата кампания на 5 септември, броени дни след като е разбрал за сериозното си заболяване:

"Приятели, за съжаление наскоро бях диагностициран с остра миелобластна левкемия и тези дни ще започвам лечение. Въпросът е, че съвсем скоро ще имам нужда от донор на костен мозък. В момента с помощта на мои колеги се организира тестване за HLA съвместимост, за което е нужно само вземането на малко кръв.

Този тест е безплатен и с него ще бъдете включени в международната листа на донори, където сте анонимни и ако се окаже, че сте съвместими с някой пациент, имате избора да дарите костен мозък за него. Имате и правото да откажете, ако сте съвместими с някого, но цялата процедура за вземане на костен мозък трае 1-2 минути, малко е болезнена, но може да спасите нечий живот с това дарение. Процедурата не крие никакви рискове за донора.

Има и втори вариант, който е конкретно тестване за специфичен пациент и се извършва в Александровска болница в София, но то струва 370 лева и не мога да карам никой да плаща такава сума и не сте и длъжни по никакъв начин.

Този тест се извършва в Александровска болница в имунологията. За хората, които са в София, ще им е по-удобно направо там. Безкрайно ще съм ви благодарен, който има възможност, да се тества и да сподели с близки и приятели, ако могат и те да се тестват".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина