Предлагаме ви рецепта за печени картофи с наденица, сметана и вино - чудесна есенна гозба.
Продукти:
400 г картофи
200 г наденица
1 глава лук
2 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
4-5 клонки мащерка
80 мл сухо бяло вино
60 г заквасена сметана
30 г масло
Приготвяне:
Измийте добре картофите и без да ги белите, нарежете на колелца с дебелина около 3-4 мм.
В тиган загрейте зехтина и сотирайте нарязания на дребно лук до омекване за 4-5 минути. Добавете пасирания чесън и половината листенца мащерка и гответе още 30 секунди. Налейте виното, разбъркайте и оставете алкохолът да се изпари за няколко минути. Добавете сметаната, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Намажете с масло индивидуални съдове за печене и подредете картофите и нарязаната на тънки колелца наденица под ъгъл, разпределете соса и поръсете с останалата мащерка. Покрийте съдовете с алуминиево фолио и печете в предварително загрята до 160 градуса фурна за 40-45 минути. Махнете фолиото, настройте фурната на функция грил и 220 градуса и печете още 15 минути.
Охладете за 8-10 минути, поръсете с малко прясна мащерка и чили на люспи и сервирайте.