Пътуващи театри от Европа разпъват лагери в Пловдив, идват на коне или пеша

Автор: Plovdiv Now 6627
Пътуващи театри от Европа разпъват лагери в Пловдив, идват на коне или пеша

Петнадесет пътуващи театри от Белгия, Франция, Италия и Швейцария са тръгнали по пътищата на Европа - пеша, с коне, велосипеди или камиони, за да пристигнат в Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Там те ще създадат 3 големи артистични лагера - в кв. "Тракия", кв. "Столипиново" и Гребна база Пловдив. От 1 до 10 юни 2019 г. градът ще посрещне повече от 200 творци, техници и музиканти, които ще дойдат да споделят своето изкуство с гостите и жителите на Пловдив.
Кулминацията на Пловдив Каравана ще бъде грандиозен и цветен парад в центъра на град Пловдив на 10-ти юни.

Всичко това е част от проект „Пловдив Каравана“ на Международно обединение на пътуващи театри, а дейностите кои ще представят включват театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, представления, комедианти, композитори, музиканти, артисти, танцьори, разказвачи на приказки и много други.

Далеч от клишетата за цирка от миналото и от артистичните предразсъдъци, на които много често дори и днес стават жертва пътуващите артисти, тази международна среща в Пловдив ще позволи да се възвърне образа на един изоставен театър. Непознат или забравен, пътуващият театър представлява преди всичко едно житейско изкуство. Един различен начин на функциониране, който обединява Изкуство и Живот, който пренася театър и разкази от град на град, за който „у дома“ може да бъде навсякъде. Между един живот за театъра и един театър за живота, ПЛОВДИВ КАРАВАНА ще даде възможност за срещи, размисли и свързване с множеството трупи, дошли да почетат с присъствието си Културната Столица.

Всеки лагер се обитава от различен брои трупи, част от „Международно обединение на пътуващи театри“, които формират колектив, използващ артистично съдържание присъщо на пътуващите театри и уличните артисти.

Подгответе се за театър, приказки, танци, пластични изкуства, цирк, музика, панаири, строителство... комедианти, композитори, музиканти, артисти, танцьори, разказвачи на приказки...

Колектив Столипиново - в двора на училище ОУ "Пенчо Славейков" Пловдив, ул. Батак 57, 01-10 Юни;

Каравани и ремаркета ще заобикалят голямата шатра, където посетителят ще открие различни артистични представления. Разположен в двора на училище "Пенчо Славейков", лагерът ще предложи колоритна, номадска атмосфера в Столипиново.

Участници в колектив Столипиново са Белгийската компания Les Nouveaux Disparus

Колектив Бараката - Спортен комплекс на УХТ зад хангарите на Гребна база, 1-10 Юни;

С гирлянда от каравани, обграждащи 3 големи шатри, Бараката ще завземе площада с фантастична сценография. Удивеният зрителят ще бъде въвлечен в света на техния живот и посрещнат от музиканти и актьори.

Бараката създава един нов свят, обитаван от същества на кокили, въздушни акробатики, сюрреалистични кукли и животни, а музиканти ще създадат очарователна атмосфера.

Участници в колектив Бараката са Bronca, Entre Deux Averses, Famille Walili, Maraudeurs et Compagnie, Mini art Festival Sofia и Cirkus Tvaers.

Колектив Тракия - парка срещу СУ "Черноризец Храбър, 1-10 Юни

Кварталът ще се превърне в дом на странстващо селище, в което зрителят ще бъде поканен да пътува от една вселена в друга - театър, кукли, разказване на истории.

Представленията и семинарите ще посрещнат зрителите от всички възрасти като ги включат в ежедневието на пътуващите театри.

Пътуващите театри от Колектив Тракия, с които ще се срещнете са Аmbulans Тhéâtre, Аrts Nomades, Le Théâtre des Chemins, Les Artpenteurs, Maraudeurs et cie, Cricao 

Разпръснатите сцени из целия град в една обща сценография ще спомогнат за премахване на границите между кварталите и изграждане на връзки между тях. Пътуващите трупи носят в себе си тази голяма сила да посрещат ежедневието с отворени сърца и носят със себе си цял един свят, който дълго ехти след представлението.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина