Пътят на еврейската сефарадска песен минава с концерт-спектакъл през пловдивски музей

Автор: Plovdiv Now 4679
Пътят на еврейската сефарадска песен минава с концерт-спектакъл през пловдивски музей

На 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 часа зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1 ще бъде домакин на музикално театрален мултимедиен спектакъл „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен”. Входът за проявата е свободен.
Спектакълът „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ е част от официалната програма на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата.

Песните се изпълняват от актрисата ЕВА ВОЛИЦЕР с трима музиканти: ЯВОР ЖЕЛЕВ- флейта, ВИДЕЛИН ДЖЕДЖЕВ– цигулка, ХРИСТО НЕЙЧЕВ- акустична китара. Песните звучат на старинният език ладино (старинен испански), като преди всяка от тях актрисата рецитира поетичният превод на български език.  Това е езикът, говорен от сефарадските евреи, част от които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. Те носят със себе си духовното богатство на песните и приказките, които и до днес звучат на езика ладино в Пловдив.

На специални екрани се излъчват картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов и др. В някогашното Филибе намират убежище прогонените от Испания евреи през 1492 г. Те носят със себе си духовното богатство на песните и приказките, които и до днес звучат на езика ладино в Пловдив.

Еврейските песни на езика ладино, съхранен още от времето на Мигел де Сервантес, са песни за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения.

Песните носят различни музикални влияния от страните и народите, през които са минали и живели евреите. Всяка песен е малка поетична картина, емоционално наситена, с елегантна мелодика и майсторски аранжиран акомпанимент. Ту нежно-меланхолични, ту жизнерадостни и танцувални, те носят в себе си богата гама от човешки преживявания и усещания.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина