Първият звънец удари в Пловдив! Училищата посрещнаха възпитаниците си

Автор: Plovdiv Now 5777
Първият звънец удари в Пловдив! Училищата посрещнаха възпитаниците си

Кметът Здраво Димитров пожела на учениците на СОУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив да не преминават отново на електронна форма на обучение, ползотворна година и много здраве. Той е специален гост по време на тържеството в школото по случай първия учебен ден.

На официалната церемония в двора участват само ученици от първи, пети и осми клас заради противоепидемичните мерки. Децата са на разстояние един от друг, а учителите са с шлемове.

„Това за вас е един ден който ще запомните завинаги. Няма нищо по хубаво от това да събирате знания от учители готови да дадат част от себе си. Те ще бъдат ваши родители, да си учител е призвание. За да дадеш любов и знание се иска саможертва и отделено време. Живеем в трудно времена но ще се справим и ще излезем по силни. Дано да не се повтори това със социалната изолация и електронно обучение. Родители, нека да сме по търпеливи и към учителите. Училището в взаимен процес. Пожелавам ви здрава и ползотворна година, първокласници, излизайте и играйте навън. Надявам се на 24 май да се съберем отново“, пожела кметът.

Традиция на училището деца от първи и осми клас да поднесат цветя пред паметника на Паисий Хилендарски. Директорката на училището Ирена Душкова също поздрави своите възпитаници.

„На добър час, но нека да споделим преди това силната емоция на днешния ден. Днес е сакрална дата за народа ни. Развитието от писането с пясък и пръчици до таблети и електронни дъски. Първокласници, искрата на вдъхновението ще бъде запалена от вашите учители. Желая ви творчески устрем и разбирателство. Ще бъдете тук няколко години и помнете има много университети. Но средното е едно, посланието към осмокласниците. Колеги, имаме спокойствието, че ще се справим с всички предизвикателства .- вие родители, бъдете до децата си, да им помагаме и подкрепяме. Честит празник на всички, които носят училището в себе си. Честито и на всичко, които не присъстват тук. Ще се видим и с тях. Емоциите на първия учебен ден не се събират само в едно слово. Да е Здрава и ползотворна новата учебна година, пожела директорката.

„Отново училищното звънче приканва за училище. За учителите денят е особен, пред нас учителите в голяма отговорност да отворим вратите на красивия свят на знанието и изкуството. Тази година е особена, че трябва да се учим по строги правила, да се учим да ги спазваме , за да сме здрави“, каза един от началните учители.

Преди влизане в сградата на училището всички учителите приканиха всички ученици да си сложат маски.

Тържествена церемония даде старт и на учебната година в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Заради мерките за сигурност на нея присъстваха само осмокласниците, а останалите ученици бяха поздравените от учителите си в класните стаи.

Учениците и техните родители преминаха през проверка с термометър преди да влязат в училищния двор. Специални гости на церемонията бяха зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и писателят Недялко Славов

"Пожелавам ви постоянство, желание и отделеност", поздрави и посъветва Панов учениците, като посочи, че след 5 години те ще са едни от най-успешните професионалисти в сферата на сценичните и визуалните изкуства.

"Учите в едно от най-красивите и духовни места в този град. Тук ще влезете в света на изкуството и той ще стане ваши втори дом и той ще бъде по-голям от дома, в който идвате. В този дом един ден вие ще лекувате, ще спасявате и ще вдъхновявате хората", така посрещна големият български писател Недялко Славов новия випуск на НГСЕИ, а по време на словото му сякаш съдбовно забиха църковните камбани.

Директорът на училището Николай Томов пък призова учениците да питат и им пожела да бъдат здрави, след което би първия учебен звънец.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства се открива през есента на 1975 година, като СХУ за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър – гр. Пловдив. Тази година учебното заведение чества своята 45 –годишнина. Историята на гимназията е белязана с високи постижения и като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина