Първенецът на Аграрния университет Атанас Атанасов: Ще постигнем всичките си цели само ако не се отказваме по пътя към тях

Автор: Добринка Димова 7822
Първенецът на Аграрния университет Атанас Атанасов: Ще постигнем всичките си цели само ако не се отказваме по пътя към тях

Ще постигнем всичките си цели само ако не се отказваме по пътя към тях. С това послание се обърна към своите колеги от випуск 2019 на Аграрния университет в Пловдив Атанас Атанасов, който завърши с пълно отличие 6.00 от курса на следване и 6.00 от държавния изпит  най-трудната специалност „Растителна защита”. Аулата на учебното заведение се оказа тясна на побере 590-те абсолвенти бакалаври и магистри, които днес получиха своите дипломи, техните близки и приятели, както и преподавателите. Първенецът на випуска поздрави всички с прочувствено слово, в което благодари на своите учители и пожела успешна реализация на младите хора.

„Днес е моментът да се обърна към тези изключителни и ненадминати специалисти в областта на аграрните науки – нашите преподаватели. Вие сте тези, които ни дарихте с целия си опит, мъдрост и енергия. Вие сте тези, които давате всичко от себе си, за да получим необходимите знания. Вие сте тези, които ни подкрепяхте, когато срещахме трудности  в учебния процес. Но най-важното е, че вие успяхте да ни предадете любовта към професията. Искам от мое и от името на моите колеги да се обърна към вас с думите: Признателни сме и ви благодарим!

А сега се обръщам към вас, скъпи колеги. Независимо накъде ще поемем оттук нататък, занапред ще останат истинските приятелства помежду ни. Ще останат добрите спомени и веселите моменти, прекарани заедно. Искам всеки един от нас, поглеждайки назад, да разбере, че всичко си е заслужавало. Дипломата, която получаваме днес, освен награда за усилията и упоритостта, които положихме в годините на следването си, е и заявка за реализирането на нашите мечти. Животът ще ни носи както предизвикателства, така и шансове. Нека бъдем смели, за да грабнем шансовете и да преборим предизвикателствата. Надявам се, че за всеки от нас ще се говорят славни думи някой ден. На добър час!”, пожела Атанас.

348 бакалаври и 242 магистри се дипломираха днес. Сред тях бе и първият випуск от шестима абсолвенти от Република Южна Африка, обучавани на английски език в магистърски курс “Plant Medicine”. Средният успех от следването на бакалаврите от всички 17 специалности, редовна и задочна форма на обучение, е много добър 4.75, а средният успех от държавните изпити – много добър 5.12. Наградата на Ректора получи абсолвентката Бисерка Янкова. Тя е носител на приза „Студент на годината“ 2018 в категория „Аграрни науки и ветеринарна медицина“. С традиционната награда „Най-успешен Еразъм+ студент на випуска” бе удостоена Мария Петрова, специалност Агрономство (Лозаро-градинарство), участвала в мобилност по програма Еразъм+ и показала отлични резултати от проведено обучение през 2016/2017 г. в Западнопомерански технологичен университет в Шчечин, Полша. Почетна грамота получи и Светослав Стайков „Еразъм+ студент – магистър на випуск 2019“ за отлични резултати от практика в Университет Хаселт, Белгия.

Плакет „Отличник на випуск 2019“ и парична награда получиха 22 абсолвенти бакалаври с успех над 5.50 от курса на следване и успех от държавните изпити отличен 6.00 и 20 магистри пълни отличници. Отличията им бяха връчени от областният управител на Пловдив Дани Каназирева и Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„За мен е голямо удоволствие да съм част от този празник. И когато виждам тази пълна зала с толкова много отличници, по специалности, толкова необходими на държавата, за да се справи с предизвикателствата на времето, разбирам, че има надежда. Има надежда за България, за земеделието, за хората, които живеят тук, че могат да живеят в по-добра среда. От сърце ви желая да сте здрави и да се развивате. Да търсите преодоляването на предизвикателствата, приемането на предизвикателствата, справянето с тях. И то тук, сред нас, на местата, където сте се родили, където са семействата ви, роднините ви – да направите техния живот по-добър. Искам да изкажа безкрайната си благодарност и почит към вашите преподаватели, към Аграрен университет – Пловдив за партньорството, което имаме заедно с Министерство на земеделието, храните и горите в това интересно време. Времето за дебати за новата обща селскостопанска политика, за да бъде добра за всички. Вчера в Европейската комисия бе лансирана „зелената сделка” на Европа. Предизвикателствата предстоят. Без науката няма държавник, който може да се справи с тези предизвикателства. Нашата упора сте вие”, обърна се към присъстващите министър Танева.

Катрина Клаас-Мюлхойзер бе удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Аграрния университет за изключителен принос в модернизацията на практическото обучение и кариерното развитие на студентите, докторантите и академичния състав, както и за устойчивото развитие на сътрудничеството и издигане престижа на вуза в европейски мащаб. 

След края на церемонията министър Десислава Танева и Дани Каназирева откриха една от учебните зали, която бе изцяло реновирана. И получиха специален подарък от Аграрния университет – кошници с грейпфрут, лимон, ябълки, шафран, отгледани в полята на университета. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина