Панаир на занаятите: Неделята е ден на публиката и всички майстори ви очакват! ПРОГРАМА + СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 7727
Панаир на занаятите: Неделята е ден на публиката и всички майстори ви очакват! ПРОГРАМА + СНИМКИ

Панаирът на занаятите се организира два пъти годишно  от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Тази година успоредно се провежда и фестивал „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите. В къщите на Улицата на занаятите паралелно ще се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца. Той ще върви пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град.

В рамките на фестивала ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор.  По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след като изделието бъде изработено.

Изключително любопитни гости – майстори ножари участват във фестивала под тепетата.

Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността.  Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят.

По време на фестивала и панаира на занаятите, в който майсторство демонстрират 70 занаятчии от България и Европа и повече от 20 занаята, има множество забавления и за най-малките.

Вижте програмата за деня!

 

19 май – неделя

10.30ч -17.00ч  - Панаир на занаятите - демонстрации на майстори от 20 занаята и базар

Място: ул.„Райко Даскалов” /малката главна/

11.15ч - Изпълнение на Ансамбъл челисти, гости  на РЗК-Пловдив, от Държавна консерватория към Тракийски университет в гр.Одрин с ръководител д-р Муса Ишкодралъ и  ГНТ „Китка”-гр. Раковски

Място: Пред ТЦ „Хали”

Сподели уловени моменти - книга, в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.

Място: Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

10.30ч - 12.00ч  - Ден за работа на майсторите с  гости и жители на Пловдив

Място: Ножарска работилница /БНБ, подлез- аптека Марица/ и Тъкачна работилница /ул.„Р. Даскалов” с ул.„Княз Богориди”/

12.00ч -  Представяне на майсторските изделия, сътворени в работилниците по ножарство, тъкачество и снимки с майсторите.

Място: БНБ/ подлез на аптека Марица/

Фотоконкурс на тема ,,Улови занаята“. Три  снимки запечатали момент от работния процес на майсторите и изпратени на фейсбук страницата на РЗК-Пловдив, събрали най-много харесвания, ще получат награди.Това може да са  Вашите снимки. 

снимки:РЗК - Пловдив

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина