Предвагаме ви рецепта за пълнена тиква с месо и гъби - уникално вкусна есенна гозба.
Продукти:
тиква - 1 брой, голяма
свинско месо - 1.5 кг
чушки - 2 бр. червени
лук - 3 глави
чесън - 4 скилидки
моркови - 2 бр
гъби - 300 г от буркан
свинско месо - 400 г пушено
олио - 2 с.л.
соев сос - 1 с.л.
бяло вино - 100 мл
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
червен пипер - 1 с.л.
кашкавал - 200 г
чубрица - на вкус
магданоз - 1/2 връзка
Приготвяне:
Измийте тиквата и я подсушете. Отрежете края на дръжката, като оформите гърненце. Може да използвате всякакъв вид тиква по ваш вкус и предпочитание.
Издълбайте тиквата, за да отстраните семките и меката част. След като я почистите, поръсете с малко сол страните. Загрейте олиото на котлона. Обелете чесъна и лука, нарежете ги на ситно и го задушете.
Добавете почистения морков, нарязан на филийки, и разбъркайте. Почистете чушката от семките, нарежете на малки парчета и добавете.
Нарежете гъбите и ги прибавете при останалите зеленчуци. Нарежете свинското месо на малки парчета, прибавете го при зеленчуците и разбъркайте. Сложете сол и черен пипер на вкус. Добавете червения пипер и разбъркайте добре.
Залейте с бялото вино и соевия сос и оставете да къкри докато виното изчезне. Прибавете нарязаното на кубчета пушено месо и разбъркайте. Сложете чубрица на вкус и добавете накрая нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре и махнете от котлона.
Сложете тиквата в подходяща тава. Добавете малко вода в тавата. Напълнете тиквата със свинското месо и зеленчуците. Покрийте тиквата отгоре с алуминиево фолио.
Печем във фурна на 180 градуса за около два часа. Отвиваме фолиото и добавяме настъргания кашкавал отгоре.
Връщаме в печката и печем още 15-20 минути или докато се запече отгоре. Сервирайте пълнената тиква топла с чаша вино по ваш вкус.