Пълнена тиква с боб - идеално ястие за Бъдни вечер

Автор: Plovdiv Now 4009
Пълнена тиква с боб - идеално ястие за Бъдни вечер

Предлагаме ви рецепта за пълнена тиква с боб - идеално ястие за Бъдни вечер, която ще празнуваме след броени дни.

Продукти:

тиква - 1 бр. около 4 - 5 кг.

булгур - 1/2 ч.ч.

вода - гореща 100 мл.

зехтин - 2 с.л.

чесън - 2 скилидки

праз - 1 стрък, нарязан на шайби

гъби - 5 бр. нарязани на резени

зрял фасул - 300 гр.

доматено пюре - 1 с.л.

люти чушки - 1 бр.

джоджен - 1 ч.л.

сол

черен пипер

Приготвяне:

Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180° С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност.

Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът нарязан на тънки шайби, гъбите и чесънът.

След 4 - 5 мин. се прибавят булгурът, фасулът предварително сварен и отцеден, лютата чушка, водата и доматеното пюре. Плънката се овкусява със сол и пипер.

Ври на тих огън, докато се свари булгурът. Ако има нужда се добавя още малко вода. Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180° С 10 - 15 мин.

Рецепта - Роси Стоянова

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина