Отпускат помощ за хората в неплатен отпуск, 156 милиона лева в подкрепа за бизнеса

Автор: Plovdiv Now 14854
Отпускат помощ за хората в неплатен отпуск, 156 милиона лева в подкрепа за бизнеса

Нова мярка за подпомагане на работещи в сектори, които ще бъдат затворени с въвеждане на новите противоепидемичните мерки, е приета от правителството. Всеки, който е в неплатен отпуск заради противоепидемичните мерки, ще получава компенсация от 24 лева на ден. От тази помощ ще могат да се възползват само хора, които са осигурявани на 8-часов работен ден. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Към момента тази мярка засяга около 50 хиляди човека. Осигурени са 50 млн. лв. по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Кандидатстването ще стартира още в понеделник. 

Министър Сачева посочи също, че ще продължат да действат и мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните българи. Родителите също ще могат да получат помощ, ако децата им са до 14-годишна възраст и се обучават дистанционно.

156 милиона лева ще бъдат спешно представени като конпенсации за бизнеса, който ще претърпи ново затваряне в рамките на периода от 27.11 до 21.12. Припомняме, че за това време ще бъдат в сила строги противоепидемиологични мерки – затварят се молове, училища, детски градини, ясли, фитнеси, езикови центрове, школи и други, посочи министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Министърът посочи, че в момента се изработват възможностите за подпомагане на бизнеса. Най-вероятно парите ще се използват по схема за ликвидна подкрепа – т.н. затворените фирми ще бъдат подпомогнати чрез определен процент от оборота, които за загубили компаниите, които няма да работят през тези 3 седмици. Другият вариант е да се покриват фиксирани разходи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина