Откриха новото затворническо общежитие в Пловдив за 3 млн. лева, условията са като в хотел

Автор: Plovdiv Now 5700
Откриха новото затворническо общежитие в Пловдив за 3 млн. лева, условията са като в хотел

С гайдар, танцов състав и голяма церемония откриха новото модерно и напълно оборудвано затворническо общежитие от открит тип "Хеброс" към затвора в Пловдив. Обектът е финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и възлиза на близо 3 милиона. На събитието присъстваха служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Ивайло Йорданов. Те благодариха на всички, които са участвали в този проект.

“За мен е чест днес да присъствам на това събитие. Днес имаме двоен празник, защото преди 145 години е създадено първото българско правителство и е създадено Министерство на правосъдието. Преди година аз видях един макет и се чудих как ще се случат нещата в толкова кратко време. Екипът, който работеше положи усилия да се случи днешният ден. Днес ние откриваме едно ново модерно съоръжение с капацитет за 130 човека”, заяви Мария Павлова.

Тя посочи пред гостите и медиите, че освен това общежитие, предстои и е сключен договор за подобряване на материалните условия в затвора в Пловдив, а за проекта има отделени милион и половина. По думите ѝ такъв тип модернизирано общежитие е било наложително, защото от затвора са постъпвали множество сигнали и оплаквания за състоянието на помещенията, в които лишените от свобода изтърпяват присъдите си. Началникът на затвора в Пловдив старши комисар Запрян Илиев също присъстваше на събитието.

“Смело мога да кажа , че отговаряме на стандартите на Европейските изисквания”, заяви той.

Изпълненият проект включваше реконструкция на съществуващи сгради на територията на затворническото общежитие от открит тип в града. Целта на модерната сграда е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените при изтърпяване на присъдите им. Тази среда ще бъда много благоприятна и за състава, който изпълнява служебните си задължения. На събитието Главен инспектор Стоян Гроздев запозна всички с проекта. В новото съоръжение ще могат да бъдат настанени до 130 души. В него ще има 65 спални помещения за по двама лишени от свобода. Има и предвидени килии за лица със специални нужди.

В модерна двуетажна сграда са изградени самостоятелни санитарни възли в спалните помещения, а на етажите има общи бани. Има четири обзаведени кухни, свързани с трапезарии. Затворническото общижитие разполага с перално отделение, помещения за надзорния състав. Най-новото и интересно е, че към общежитието се създава и второто в страната преходно отделение, така нареченото half way house, което е с цел подготовка социалната интеграция и адаптацията на затворниците, на които им предстои излизане в обществена среда. То е с капацитет за 9 места.

Медиите и всички гости бяха разведени из сградите, като се направи и сравнение с условията на старите такива, в които към този момент има затворници, изтърпяващи своите присъди.

Стая за излежаване на присъда в общежитието към затвора.

 

Стая за излежаване на присъда към общежитието към затвора за лица с увреждания.

 

Къщи half way house, които ще подготвят затворници за интеграция и адаптацията

Условията преди ремонта:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина