Отхвърлиха искането за конкурс за шеф на “Старинен Пловдив“, Зико все пак ще обяви такъв

Автор: Благовест Андонов 4642
Отхвърлиха искането за конкурс за шеф на “Старинен Пловдив“, Зико все пак ще обяви такъв

19 общински съветници отхвърлиха предложението да бъде обявен конкурс за директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” на днешната сесия на местния парламент. 11 се въздържаха, а 16 гласуваха”за”. Така то бе отхвърлено. 

Припомняме, че на поста бе назначен журналистът Богомил Грозев. Той пристигна под тепетата по лична покана на кмета Здравко Димитров.  Решението на градоначалника обаче предизвика остри реакции и това доведе до предложението на групата съветници Слави Георгиев, Веселина Александрова, Йордан Иванов, Веселка Христамян, Добромира Костова и Костадин Гаров са бъде обявен такъв.           

Общинският съвет няма компетенциите да излъчва членове на комисии за конкурс. Според нормативната уредба постът директор на Общински институт се заема след конкурс въз основа на кодекса на труда и с условия, съгласувани с Министерството на културата. Общинският съвет не може и да задължи кмета да проведе конкурса. Това е в компетенциите само на кмета, обяви от председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Той прочете становището на юристите на общината още преди гласуването на последната точка в дневния ред, с което група общински съветници поискаха да се обяви и проведе конкурс за избор на директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”. 

Държиков призова комисиите в местния парламент да внимават повече, защото така се създават предпоставки да се нарушава законът. 

„Това становище е опит за избягване на дебата. Искам да припомня, Иван Тотев именно заради такива порочни практики, днес трябваше да решаваме заедно. Ако бяха питали Зико , дали щеше да го назначи без конкурс, той щеше да го направи. Трябва да дадем призив към властта да спази закона и да насрочи конкурс”, каза от трибуната общинският съветник Йордан Иванов, който бе сред вносителите на предложението. 

Независимият Слави Георгиев пък заяви, че това решение може да е волеизявление на Общинския съвет - кметът да направи конкурс. 

Николай Радев обяви от трибуната, че БСП ще подкрепи решението, за да се даде послание. Той бе категоричен, че нищо не пречи кметът да назначи съветници в комисията. 

След диспута вносителите на предложението се съгласиха да отпаднат точки 2 и 3 – в комисията по допускане до конкурса да бъде включен и общински съветник, а при провеждането на самия конкурс представителите на местния парламент да са трима, а да остане само конкурсът. Независимо от това предложението не мина.

Въпреки отрицателния вот кметът Здравко Димитров обеща, че ще проведе разговор с министъра на културата Боил Банов, за да бъдат уточнени правила за конкурс и такъв ще бъде обявен. На него ще може да се яви всеки, който отговаря на изискванията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина