Отбелязваме Деня на книгата и авторското право

Автор: Plovdiv Now 6991
Отбелязваме Деня на книгата и авторското право

През 1995 година ЮНЕСКО обявява 23 април за Световния ден на книгата и авторското право, тогава и за пръв път се чества този празник. Дата е избрана в памет на починалите на тази дата Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. С празнуването на този ден в целия свят, се цели да бъде насърчено четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Международният ден на книгата е насочен главно към младите хора и подрастващите. Идеята е да се насърчават към откриване на  удоволствието от четенето, нуждата от образование и култура, които черпим от книгите. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина