От МВР ли изтече информация за името на момчето с бомбите от Пловдив? Ще стане ясно в понеделник

Автор: Plovdiv Now 5014
От МВР ли изтече информация за името на момчето с бомбите от Пловдив? Ще стане ясно в понеделник

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че до понеделник ще е ясно дали от МВР е изтекла информация за името на момчето от Пловдив, обвинено в тероризъм. Дирекция "Вътрешна сигурност" прави тази проверка.

Той беше категоричен по време на парламентарния контрол, че не само МВР е работило по разкриването по този случай. Маринов настоя, че действията на МВР по този случай са били навременни, защото е била предотвратена възможност да бъде взривена бомба.

На 8 юни държавата осъмна с новината, че 16-годишното момче от града под тепетата е вербувано от „Ислямска държава” за подготовката на атентат. На тавански помощения, в дома на семейството му, бе открита бомба с тегло 14.5 кг. При обиска бе намерена и т. нар. "тръбна бомба" - устройство, което често се използва при атентати. Намерено бе и взривно устройство, което е в процес на изготвяне.

То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а разстоянието между тях е било пълно с пирони. Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, а и в Сарафово. Освен това полицията открила и механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и др.

Както обяви прокуратурата 16-годишният ученик се е радикализирал чрез интернет преди около година. Тийнейджърът вече има повдигнато обвинение за тероризъм, но е на свобода.

Мотивите на магистратите са, че той трябва да ходи на училище, а съвместно с това ще трябва да продължи и работата му с Детска педагогическа стая и психолози. „Благодарение на работата на психолозите, съвместно с родителите и полицията, задържаният за подготвен терористичен акт ученик от Пловдив вече не представлява опасност за обществото”, е становището на Апелативния спецсъд.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина