От Медицинския щаб: Разпределени са стотици литри дезинфектанти и предпазни облекла по болниците

Автор: Plovdiv Now 5070
От Медицинския щаб: Разпределени са стотици литри дезинфектанти и предпазни облекла по болниците

„Съгласни сме с прилагането на по-рестриктивни мерки в областта там, където не се спазва редът и установените норми“. Това заяви областният управител Дани Каназирева по време на заседание на Медицинския щаб. Каназирева е категорична, че това трябва да става с ясни заповеди и нормативни документи, за да няма объркване и хаос сред хората, какъвто се получи.

„За мен е много важно хората, макар и с ограничени права, да знаят какви точно са те“, добави областният управител.

Контролът по изпълнението на заповедите осъществяват МВР, РЗИ и Общините, подчерта още областният управител и уточни, че от тук нататък всички заповеди на Министерството на здравеопазването ще бъдат обявявани на сайта на Областната управа, както и на сайтовете на общините.

По думите на областния управител, организацията в Пловдив и областта в една такава извънредна ситуация е много добра.

„От самото начало беше създаден работещият почти непрекъснато Медицински щаб, в който влизат едни от най-добрите специалисти от Пловдив и областта - хора, на които искрено благодаря че всеки ден са тук и с които сме в непрекъсната връзка. Пример за това е изминалата събота, когато трябваше да насочваме пациенти от инфекциозното отделение на университетска болница „Свети Георги“ към МБАЛ „Каспела“, след което беше определена и следващата болница, която при запълване на леглата, ще поеме болни“, каза още Каназирева.

„Мерките, които са предписани на национално ниво по отношение на лечебните заведения, се изпълняват“, заяви от своя страна и
изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

21 са пациентите с положителна проба за COVID-19 в Пловдив и областта, съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив. По думите й, до момента инспекцията е взела 420 проби, от които 126 на медицински персонал. 8 са здравните лица с положителна проба за коронавирус, като те са от УМБАЛ „Свети Георги“ и болница „Пълмед“. Медиците се бяха самоизолирали още преди да стана ясни резултатите им, а в болниците веднага бяха приети всички противоепидемични мерки. Към момента 12 лица са хоспитализирани,
като един от тях е в тежко състояние и е в интензивно отделение. До момента от РЗИ са проверили 375 обекта, 9 автобуса и 4 автогари.

На заседанието на Медицинския щаб беше приет докладът на РЗИ за легловата база на лечебните заведения в Пловдив и областта, който ще бъде изпратен на Министерството на здравеопазването. Към настоящия момент само болница „Свети Мина“ няма внесено заявление за преструктуриране на лечебното заведение за работа с COVID-19. Началникът на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов увери, че до края на деня документът ще бъде подаден.

Спиртът, който беше предоставен на Областния щаб от Агенция „Митници“, вече е разпределен, съобщи още Дани Каназирева. 1000 литра са дарени от Областния щаб на ОП „Чистота“, на Спешна помощ- 378 литра, на УМБАЛ „Свети Георги“ - 100 литра. Готово е и разпределението на 6220 литра от дезинфекциращия гел, който също беше дарен на Областния щаб, от който ще получат всички болници и ДКЦ-та на територията на Пловдив и областта. В резерв остават 2000 литра.

От дарените на Областния щаб предпазни гащеризони, получени и разпределени в лечебните заведения за болнична помощ и ЦСМП са 315 екипа за многократна употреба и 320  - за еднократна употреба,  добави д-р Сийка Димчева от РЗИ. Днес инспекцията получава и допълнително количество предпазни маски и очила, които ще разпредели между лечебните заведения в Пловдив и областта. До момента в РЗИ не са получавани предпазни гащеризони, уточни още тя.

Областният управител отново апелира за обединение на всички граждани и институции, за да се справим с тежката ситуация, в която се намираме.

„Осъзнаваме, че всяко едно решение в тази ситуация е трудно, но нито едно от тях не е взето прибързано и без да има дебат сред
професионалистите от Щаба и обсъждане с останалите болници. Работи се наистина денонощно. Затова, когато получихме заповедта на министъра на здравеопазването, веднага реагирахме и изпратихме доклад за изготвеното вече от Медицинския щаб преструктуриране на дейността на лечебните заведения за работа с COVID-19. За нас е много важно организацията на работа в болниците да е такава, че да позволи разделянето на потоците пациенти и да бъде оставен достатъчен капацитет, за да се осигури
оказването на необходимата медицинска помощ и на пациентите без COVID-19. Няма съмнение, че ако случаите на заразени с коноравирус продължат, то цели болници ще преминат в режим“, заключи Дани Каназирева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина