„От яйцето до плода“: Акварели, релефи върху хартия и демонстрации на ебру

Автор: Plovdiv Now 6477
„От яйцето до плода“: Акварели, релефи върху хартия и демонстрации на ебру

Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15 в Пловдив отварят врати на 4 март, от 18,00 часа, за откриването на изложба живопис на Анжела Минкова - Габриел, озаглавена многозначително от създателка си „От яйцето до плода“.

Художничката ни представя плодовете на своето въображение, изразени в акварели, релефи върху хартия (преге), рисунки  върху вода – ебру. Известна със страстта си да експериментира и смесва жанрове и техники, Анжела Минкова - Габриел съчетава древното изкуство ебру с акварелната рисунка. Освен да видят готовите вече творби, създадени в ателието ѝ, гостите на откриването ще могат да видят демонстрация на ебру, които тя ще направи. 

В едно свое интервю художничката заявява: „Нямам любима техника, преминавам от една в друга. Смятам, че стилът е смърт за художника. Ако овладея нещо, ме дърпа следващото. Важното е да ти е любопитно и да можеш да се изразяваш с всякакви средства.“

За творческия импулс казва: „Художникът е самотен ловец на изображения. Той е като антена. Транслира.“

Завършила Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, а преди това Художествената гимназия в София, учила също керамика и стъкло, Анжела Минкова - Габриел има интензивен творчески път, с голям брой изяви и многопосочни търсения. Автор е на близо 60 самостоятелни изложби в България, Германия, Италия, Гърция. Участва в десетки съвместни и общи изложби, в пленери по живопис, графика, рисунка както в България, така и в САЩ, Германия, Испания, Италия, Полша, Словения, Македония, Холандия. Член е на СБХ от 1983 г.

Работила е като художествен редактор на списание „По света" (БТА),  създава илюстрации и корици на книги, автор е на проекти за интериорен дизайн.

Нейни творби са във фондовете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, ХГ - Добрич, Музей на рисунката в Ел Ферол, Испания, в Спинелли, Италия, Маурицио Роки, Италия; Клементе - Бевер център в  Холандия, в частни колекции в България, Германия, Турция, САЩ.

Носителка е на наградите:

1991 - І-ва награда на Международно биенале на рисунката „Перес Виниамил", Ел Ферол, Испания

1989 - ІІ-ра награда на VІІ Международно биенале на графиката, Варна

1987 - ІІ-ра награда на VІ Международно биенале на хумора и сатирата, Габрово

1985 - I-ва награда на VII Международно биенале на хумора и сатирата, Габровo

Председател е на фондация за подпомагане на творци - ТИАСАРТ ФОНДАЦИЯ. Занимавала се е с преподавателска дейност, ангажирана е с курсове за арт терапия и ебру.

Анжела Минкова - Габриел за себе си:

„В колебанието между полюсите на амбицията и изолацията, любовта и нелюбовта, сънуването и будността, в постоянния шемет на вдъхновения и падения Анжела Минкова - Габриел е тук вече четиридесет години, намирайки своето място като един признат и доказан, макар и все още жив, както веднъж отбеляза шеговито един неин приятел, съвременен художник. Тя е завършила Художествена гимназия и Академия;  многостранен автор, доктор на музините науки, който никога не се е страхувал от експеримента с различни материали и техники, оставайки при това верен  на своя упорит талант. Нейните художествени търсения намират различни изразни средства: илюстрация, живопис, графика, гравиране, керамика, скулптура, инсталации; напоследък тя добавя и древния способ  ебру – рисуване върху вода, както и флуоресцентни техники с UV осветление. Въпреки разнообразието от техники, нейният стил е винаги разпознаваем, защото Анжела е доказвала отново и отново в своите творби, че е способна да се захване с всяка сериозна тема с лекотата и чудото на приказките. Усилията ѝ са подкрепени и от един древен алхимичен текст в който се казва „И ще пита Бог душата, а ти от всичко ли опита?“

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина