Освободиха преподавател в пловдивско училище, децата си го искат обратно

Автор: Виктория Петрова 5131
Освободиха преподавател в пловдивско училище, децата си го искат обратно

Цял клас от пловдивското школо СУ "Константин Величков" настоява учителят им по география, който наскоро е бил освободен от длъжността, да се върне в класната стая. 

Младежите се организираха и редица от тях се обърнаха към редакцията на TrafficNews, за да засвидетелстват подкрепя към Стефан Пипков, който вторият срок няма да им преподава по география. Те считат, че той е отстранен без основание и се осъмняват, че зад махането му има други мотиви. Възпитаниците на школото помолиха за анонимност по отношение на имената си, но ни изпратиха еднотипен текст гласящ следното:

"Миналата седмица стана ясно, че в Пловдивското училище СУ "Константин Величков", учител по география е уволнен по неясни причини. Това се случва за втори път в рамките на една година. Млади учители биват уволнявани без обяснения. Новият учител, който постъпи на мястото на уволнения учител, разпространява неверни слухове по адрес на бившия преподавател, с цел уронване на репутацията му, и защитава избора на директора. Новата учителка твърди, че бившият ни преподавател пише в дневника многократно една и съща тема и то с правописни грешки, а когато ние помолихме класната ни ръководителка да провери, това се оказа лъжа. Също твърди, че господин Пипков, бившият учител, не е преподавал уроците си, което е пълна измислица. Говори за него с презрение без дори да го познава. Това буди съмнение да не би новият учител да е постъпил на работа чрез връзки. До колкото разбрахме на въпросния учител не е дадено обяснение от директора, относно нейните мотиви, като дори тя не му съобщила лично, а той научил от колега, че от следващия ден няма да е на работа. Това действие на директорката е некоректно и буди съмнение , че уволнението не е поради конкретни причини, а поради други фактори", посочват те. 

Репортер се свърза както с освободения преподавател г-н Пипков, така и с директора на школото г-жа Диана Райчева. 

Стефан Пипков обясни, че е нает с договор на изпитатетелен срок през лятото на тази година. Преди дни е освободен без мотиви, без предупреждение, без личен контакт с директор Райчева.

"Разболях се лошо, лежах в болница, бях 20 дни в отпуск. При връщането ми в училище бях извикан чрез обаждане от ръководството да разпиша различни административни документи, които се попълват регулярно. След като положих подписи, накрая ми беше даден документ, че договорът ми се прекратява едностранно. Нямаше никакви мотиви. Просто съм освободен, законът го позволява, но обективно за мен няма никаква причина, не ми беше и съобщена такава", посочи Пипков.

Той е на 40 години и има опит в преподавателската дейност малко над 2 години в друго училище. Бил е четвъртия назначен учител по география в рамките на 3 години. Учителят, който го е замествал за последния месец, също не се е задържал, обясни той и посочи, че реално вече шест човека са минали през поста. Споделя, че подобна е ситуацията и при преподавателите по "Физическо възпитание и спорт" - 4-ма души за няколко години. 

"Преподавам с желание, а не по задължение. Стремя се да търся път към учениците. Да подхождам спрямо техните интереси, за да изнеса учебния материал, така че да поддържам тяхното внимание. Считам, че съм отстранен без реално основание", посочи Пипков пред наш репортер. 

Според директорката на школото обаче, дисциплината и знанията на учениците били изключително незадоволителни, което е и причината договорът на преподавателя да бъде прекратен. 

"Нямаме уволнен учител. В 6-месечния изпитателен срок, всеки може да бъде освободен, така и стана. В час се пускаше и пееше чалга и дори учениците са си записвали клипчета. Нека влезе комисия, външна - от Министерство на образование, която да изпита учениците, и тогава ще видим твърденията на учениците и учителя, че им е преподавано нормално. Аз съм замествала преподавателя, тъй като и аз съм географ, и съм наясно с нивото, което той е дал. Той ми е пряк колега и имам поглед върху неговата работа. Учениците нямат никакви познания от първия учебен срок, а имат шестици от горе до долу. На база на какво са тези шестици? Да влезе комисия и да ги изпита. Нали разбирате, че когато един учител поставя "Отличен (6)", без насреща да имаш отворен учебник - нямат тетрадки, нямат учебници, естествено, че учениците ще го предпочитат, вместо изискващ учител, при който да учиш, да те изпитва всеки час, да правиш тестове... Разбира се, че ще предпочетат този. Учениците в една определена възраст, не осъзнават какво губят. Текучество на учителите няма", посочи директор Диана Райчева. 

Нито учителят, нито учениците обаче са съгласни с подобни мотиви. Преподавателят твърди, че е писал справедливи оценки, като понякога е стимулирал стараещите се с по-високи оценки, но пък и е писал слаби на тези, които ги заслужават.

"Не съм писал на класовете шестици от горе до долу. Има класове със слаби оценки, има ученици, които виждам, че работят много упорито, активни са, решават всяка задача, която им поставя. Стимулирал съм интереса им с оценка и считам, че това е нормално. Децата още в началото на годината ми споделиха, че нямат знания, тъй като са сменяли редица учители. Наистина липсваха базови такива от предходни години, старал съм се максимално да успея да им предам материята и няма мой ученик, който да не си води план конспект всеки час, в който преподавам. Някои нямат учебници, но те са много скъпи и не мога да ги задължа. Има цели класове, които са с оценки 3-4, писал съм и Слаб (2). Децата пак ме слушат и те искат да се върна, излиза, че мотивът не е правдив", посочи преподавателят.

Той отрече в часовете му да е слушана чалга и поясни, че по-голямата част от учениците му спазват дисциплина и с интерес слушат в неговите часове.

„По отношение на чалгата и музиката, винаги в часа ми е било тихо. Не съм разрешавал никога пускане на музика, в междучасито учениците слушат, но в часа никога. Понякога оставам да нанасям оценки в електронния дневник след часа. Тогава съм бил в стаята и те са слушали музика, но никога и по време на учебните занятия. Дисциплина винаги е имало", категоричен е Пипков.  

Учениците също бяха категорични, че не са си позволявали подобно нещо и че не това е причината да си искат преподавателя обратно. 

"Пипков е млад учител, учител, който знае как и какво да говори в училище. Учител, който знае какви са интересите на един младеж и знае какво точно да каже, да привлече вниманието на аудиторията. На нашия клас той поставяше реални оценки, нито е подценил, нито надценил някого! Никога в нашия час не се е слушало музика, най-малко чалга. Също така мисля, че ако някой ученик пусне музика и направи нещо подобно в час той трябва да бъде отстранен от часа, а не господина, на всичкото отгоре за постоянно! Миналата година имаше млада учителка,която си преподаваше страхотно, оставете, че е махната без ясна причина, а беше махната в най-тежкия си момент, когато загуби мъжа си. Ние сме се оплаквали от госпожи, които проявяват своеволие и които идват под влияние на алкохол на училище, но за тях няма и коментар, а за Стефан елементарна грешка в дневник и е вън от училището, аз мисля това за некоректност, своеволие и близки отношения, по-грубо казано - връзки, а вие как мислите?", посочиха те. 

Учениците са надяват техният преподавател да бъде възстановен на работа, тъй като оценяват високо труда му и педагогическата му работа. Това обаче едва ли ще се случи, предвид че дирекорката бе категорична, че преценката ѝ лежи върху сериозни доводи, а решението в крайна сметка се взима от нея. Пипков от своя страна заяви, че надали отново ще се върне в учителското поприще, тъй като е разочарован от начина, по който се наемат и остраняват кадри в училищата. Той посочи, че е наясно с десетки такива примери, които са обществена тайна и посочи, че решенията на директорите са еднолични и съответно трудно подлежат на контрол. 

Едно обаче със сигурност е ясно - едва ли учениците могат да придобият знания по дадена дисциплина, ако всеки срок започва с нов учител.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина