Осъдиха украинец, хванат с мигранти край Пловдив

Автор: Ива Модова 760
Осъдиха украинец, хванат с мигранти край Пловдив

Украинец бе осъден на една година условно, обвинен в трафик на мигранти. Мъжът бе арестуван край Пловдив в началото на август.

Тогава управляваният от него бус бил спрян за проверка от полицаи на магистрала Тракия. В каросерията униформени са се натъкнали на мъже и деца, всичките нелегално влезли в България. Общо 10 души сирийци са били натъпкани в буса, сред тях малолетни.

Мигрантите били извозени до бежански център, а шофьорът на буса - към районното управление. Там се сдобил с обвинение за превоз на нелегално пребиваващи в страната чужденци.

Повече от месец украинецът прекарал в следствения арест. В началото на месец октомври водачът се изправи пред Районен съд. Пред магистратите той призна изцяло вината си и поиска да сключи споразумение с прокуратурата.

Само за час украинецът се сдоби с присъда. Той бе наказан с една годна условно, с три години изпитателен срок. Освен това му бе наложена глоба от 6 500 лева.

През последните месеци трафикът на мигранти в страната се е засилил. Това сочат данни на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане, разпространение на наркотични вещества, както и с трафик на хора и незаконна миграция.

Двойно повече са били задържаните за трафик на бежанци, както и нелегалните чужденци у нас, през месец юли. Според информацията 1004 граждани на трети страни са задържани през юли 2024 г. на територията на страната, докато през юни те са 557.  

През месец август, заради катастрофа с пострадали край Пловдив, при която бус пълен с мигранти се обърна на АМ Тракия, бе проведена мащабна акция на службите. Няколко адреса бяха атакувани едновременно в различни квартали и града от антимафиоти, полицаи, служители на "Жандармерия" и "Гранична полиция". По данни на очевидци мъже от арабски произход са били отведени с белезници.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина