ONE DANCE WEEK: Виртуозният артист Рианто от остров Ява разкрива танца на съблазняването Ленгер

Автор: Plovdiv Now 3721
ONE DANCE WEEK: Виртуозният артист Рианто от остров Ява разкрива танца на съблазняването Ленгер

В спектакъла „Медиум“ от програмата на ONE DANCE WEEK 2019 тялото е прожекционен екран на състояния, идентичности и метаморфози. Един танцьор се преобразява в жена, войн и птица едновременно. Променя се, за да освободи тялото и ума от догмите.

„Медиум“ ще бъде показан пред българска публика тази вечер,  22 септември от 19:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов". Той е част от разширената програма на 12-ото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK през септември и октомври и от календара на събитията в Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Един културен феномен от сърцето на Индонезия пристига на съвременната сцена, за да не бъде изгубен. Ленгер, танцът на съблазняването от Централна Ява, е основан на фолклорен ритуал за плодородие и сила. Легендата разказва, че танцът се родил, когато един благородник тръгнал да търси своята любима – дъщерята на краля, която избягала, защото трябвало да се омъжи за друг. Войнът и подчинените му странствали, преоблечени като жени–танцьорки.

За да ги види, принцесата напуснала скривалището си. Изпълняван предимно от мъже в женски и мъжки образи, тук танцът е обогатен със съвременни техники и заживява нов живот в солото на Рианто. Чрез транс и самоконтрол, той се превръща от мъж в жена, птица и войник - в поредица бинарни образи, за да окрили ума. МЕДИУМ е вик за свобода, предаден чрез експресивния език на тялото, а вокали и музика на живо, изтръгната от екзотични инструменти, засилват въздействието на спектакъла. Хореографът превръща тялото си в прожекционен екран на състояния и идентичности, за да докаже силата на метаморфозата.

Индонезийският хореограф Rianto Ddc създава и обитава пространство, в което бинарните разделения се събират - мъжкото и женското, обичаите и религията, самоконтролът и магията на транса.

Соловият спектакъл МЕДИУМ на виртуозния артист Рианто е вик за свобода. Експресията на тялото е подсилена от живото изпълнение на въздействащите вокали и музиката на екзотични инструменти.

Спектакълът е прочит и почит към танца на съблазняването Ленгер - културен феномен от Централна Ява, основан на фолклорен ритуал за плодородие и сила. Танцуват предимно мъже, които влизат в женските и мъжките образи. Рианто развива танца със съвременни техники, чрез които изразява промените, които преживяваме, и границите, които разрушаваме.

Рианто е роден през 1981 г. в провинция Банюмас, в северозападната част на остров Ява, Индонезия. От дете изучава фолклорни явански танцови форми. По-късно специализира Ленгер - традиционния танц на съблазняването. През 2003 г. заминава за Токио и основава компания за класически явански танц.

Следват съвместни проекти с известни хореографи и танцови компания, сред които са британският хореограф Акрам Кан и проектът SoftMachine на режисьора от Сингапур Чой Ка Фаи. Рианто пътува по света, за да покаже изкуството на Ява, но и продължава да развива уникалния си стил, вдъхновен от наследството на неговата общност на острова. Завръща се в Банюмас, за да създаде МЕДИУМ, в който съвременните танцови техники се преплитат с опияняващите движения на Ленгер.

 

Медиум (Рианто): ONE DANCE WEEK 2019

22 септември 2019 г. от 19:00 ч. до 20:00 ч.

Дом на културата "Борис Христов"

ул. Гладстон № 15

Хореограф: Рианто

Драматург: Гарин Нугрохо, Танг Фу Куен

Сценография: Искандар К. Лудин

Вокали и перкусии: Чахуат И

Звуков дизайн: Ясухиро Моринага

Координатор продукция: Путри Прамести Уагарингтиас

Продуцент: Джала Адолфус

С подкрепата на: Kommunitas Salihara (Индонезия), Darwin Festival (Австралия). Рианто гостува в България с подкрепата на Посолството на Индонезия в България и Агенцията за креативна икономика (Bekraf) на Индонезия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина