Олиото почти стигна цената на зехтина

Автор: Plovdiv Now 4959
Олиото почти стигна цената на зехтина

Олиото вече почти стигна цената на зехтина. В малки столични магазинчета по време на празниците бутилка се предлагаше за 4,60 лв. За сравнение, в търговските вериги зехтин помаче, който е подходящ за готвене, струва 4,90 лв. за литър.

"Извинявам се, това е положението, нищо не мога да направя. Наистина е безобразие, още повече, че България е производител на слънчоглед. Имаме си суровината, не я купуваме и пак цените са космически. И ние сме пред свършен факт, накрая ще се наложи да затворим магазина, ако така продължава", коментира пред "Телеграф" продавач.

Иначе масово в търговските вериги и кварталните зарзаватчийници слънчогледово олио струва 3,93 лв. за литър, или около тази цена. Помаче пък е най-евтината и достъпна маслинова мазнина, останала след първия добив на масло, която се ползва при топлинна обработка на храната.

При това зехтинът би трябвало да е значително по-скъп, защото много маслинови насаждения в Средиземноморието пострадаха от болест и се очаква скок на цените заради недостиг, обясниха търговци.

Според друг търговец на дребно – цените на едро на слънчогледовото олио в момента са 2,32 лв. и растат от края на миналата година.

"Много от колегите просто казват на клиентите си - като ви е скъпо, не купувайте, и с това се приключва въпросът", обяснява той.

Олиото поскъпва заради цените на слънчогледа. От миналата година досега той е удвоил цената на тон. От 400-560 лв. през 2020 г. черното семе струва вече 1080 лв. за тон. Това пък коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Към това той прибавя и слабата реколта заради сушата от миналата година. Въпреки това в България са построени още мощности в последните три години за преработка на слънчоглед, които изнасят олио за Азия и Европа.

Според него въпреки че тази година заради хладното време сеитбата на слънчоглед е закъсняла, реколтата се очаква да бъде много по-добра. Отсега земеделците сключват договори за слънчоглед през есента за 800-850 лв. на тон.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина