Олимпийските медалисти на Пловдив: Александър Христов

Автор: Plovdiv Now 15694
Олимпийските медалисти на Пловдив: Александър Христов

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем с щангиста боксьора Александър Христов, който е сребърен медалист от Олимпиадата в Сеул през 1988г.

Роден на 28.07.1964 г. в Пловдив. Негови треньори са били Йордан Кълвачев и Димитър Добрев. Състезава се в категория до 54 кг. Състезател е на Локомотив Пловдив, а като войник е бил и в ЦСКА. Той е един от най-добрите български боксьори за всички времена

Христов печели първото си голямо отличие през 1984г., когато става шампион на Първенството за железничари в Москва през 1984г. Година по-късно през 1985г. става сребърен медалист на Европейското първенство по бокс в Будапеща, Унгария. През 1986г. е носител на европейската купа в тогавашния град Ленинград (б.а. - сега Санкт Петербург) в Русия. През 1987г. става европейски шампион на шампионата в Торино, Италия, след като във финала побеждава руснака Юрий Александров. 

През 1988г. дебютира на Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. До финала трябва да изиграе пет срещи. Побеждава суданеца Питър Анок с 4:1 съдийски гласа, Юнг Бун от Южна Корея също с 4:1, следващата победа с 5:0 е над шведа Джими Маная. На четвъртфиналите той отстранява Александър Ертемев от СССР с 3:2, а на полуфиналите е свален и колумбиеца Хорхе Хулио с 3:2. 

В битката за златния медал пловдивчанинът се изправя срещу американеца Кенеди Макини с 0:5 съдийска гласа. Така Христов печели и сребърен медал от Олимпиадата в Сеул

От 1990 г. до 1996 г. се боксира за клубовете в немските градове Хале, Еслинген и Ален. През 1992г. печели квота за Олимпиадата в Барселона, Испания, но не е включен в състава. Година по-късно през 1993г. става световен шампион в Тампере, Финландия, а на финала побеждава кубинеца Жоел Касамайор. 

През 1994г. Христо печели световната купа в тайландската столица Банкок. 

През 1996г. е бронзов медалист от Европейското първенство във Вейле, Дания. Същата година участва и на Олимпиадата в Атланта, САЩ, но губи от Карлос Барето от Венецуела с 3:9 съдийски гласа. След игрите той официално прекратява състезателната си кариера. 

Завършва кариерата си със четири златни, два сребърни и един бронзов от големи първенства. 

Завършва НСА „Васил Левски“ през 2000 г. и заминава за град Хам в Германия, където е треньор до 2001 г. Там той извежда боксовия клуб „Хам“ от Оберлига до Бундеслига.

Четири пъти е сред 10-те най-добри спортисти на България (през 1987 г. и 1988 г. е седми, през 1993 г. – осми, и през 1994 г. – девети). Изиграл е 380 срещи на международния ринг, от които губи само 15. През 1998 г. Александър Христов основава собствена боксова школа "Сашо Христов". През 2017-а година откри чисто нова зала в Ж.К. "Тракия", в която тренират боксьорите от неговия клуб.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина