Олимпийска шампионка разказа интересна история за строежа на гребния канал в Пловдив

Автор: Георги Анастасов 16357
Олимпийска шампионка разказа интересна история за строежа на гребния канал в Пловдив

Олимпийската шампионка по гребане на двойка скул от Монреал 76 Светла Оцетова разказа интересна история за строежа на Гребния канал в Пловдив. През август се навършват 30 години от построяването на съоръжението, което се превърна в едно от най-добрите в света за гребни спортове. Навремето Оцетова участва в проектирането на съоръжението. В момента тя е технически секретар на Международната федерация ФИСА, но е завършила висше образование със специалност архитектура и се специализира в проектирането на гребни канали. Проектантка е на канала в Пекин, на който се провеждат състезания по време на олимпиадата през 2008 г. , както и на олимпийските съоръжения на олимпиадите в Барселона през 1992 г., Атланта през 1996 г., Сидни през 2000 г. и Атина през 2004 г.

Гребният канал в Пловдив бе първият проект, в който участвах, разказа Светла Оцетова. Целта на построяването му бе световното първенство по кану каяк през 1989 година. Строежът стана доста бързо, взе се решение и се направи. Тогава нямаше обществени поръчки и процедурите бяха по-бързи. Положих огромни усилия обаче да убедя представителите на местната власт за мястото на хангарите. Те играеха тенис и искаха да имат гледка от кортовете към водната площ. Затова настояваха хангарите на бъдат по средата на канала, а не в неговия край, както е по изисквания, допълни Оцетова.

Пловдив е напълно готов за голямото гребно събитие през уикенда – първия кръг от Световната купа за мъже и жени от утре до неделя. С това състезание затваряме кръга и се превръщаме в един от малкото градове по света, организирал всички възможни големи състезания в различните възрасти. Не бяхме правили само Световна купа, а миналата година приехме за пръв път и световно за мъже и жени, припомни шефът на организационния комитет Иван Попов. Пловдив ще кандидатства за още 4 големи първенства – световно за юноши през 2021 година, за младежи през 2022 г., нова Световна купа за мъже и жени през 2023 г. и световно за младежи, девойки и неолимпийски дисциплини за мъже и жени през 2024 г. За тези 30 години тук са проведени цели 12 световни първенства по гребане и кану каяк, допълни Иван Попов.

Изпълнителният директор на ФИСА Мат Смит напомни на феновете да обърнат внимание на многочисления китайски отбор, който от седмица се готви в Пловдив. Причината е, че от известно време технически директор на тима е най-голямата легена в гребането – шампионът от 5 поредни олимпиади от 1984 до 2000 година Стив Редгрейв.

Президентът на федерацията Свилен Нейков добави, че българските надежди са свързани с Кристиян Василев и Десислава Георгиева, които ще се състезават на скиф. Ще имаме и две двойки скул от млади състезатели. Основната цел на всички е олимпийската квалификация за Токио 2020, която ще бъде на световното за мъже и жени през август в австрийския Линц. В Пловдив ще видим голяма част от състезателите, които ще гледаме и на олимпиадата догодина, заявиха Мат Смит и Светла Оцетова. Всички изказаха благодарност на Община Пловдив за подкрепата в организирането на големи състезания по гребане и за средствата, които редовно отделя за усъвършенстването и поддръжката на гребния канал. Зам. кметът Георги Титюков добави, че нещата с Екопарк Марица, познат като Втори гребен канал, са на финалната права, след като Общината спечели делата по обжалването на екоорганизации. Предстои да се изчистят още някои неща и да се пристъпи към избиране на фирмата изпълнител, каза Титюков.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина