Окончателно! Цар Киро влиза в затвора

Автор: Plovdiv Now 5674
Окончателно! Цар Киро влиза в затвора

Кирил Рашков влиза в затвора за 8 месеца заради съхранение на живак и антични предмети, за които няма документи за произход. Върховният касационен съд потвърди вината на Цар Киро, но намали наказанието му заради лошото му здравословно състояние. На първа инстанция Рашков получи 2 години затвор, но магистратите са взели предвид факта, че той е на почти на 79 г. и страдал от много болести - изкарал два инфаркта, имал диабет и хронична бъбречна недостатъчност.

Жалбата  до ВКС бе образувана от Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу присъдата на апелативния спецсъд, с която частично е отменено наказание, дадено от спецсъда.

С първоинстанционната присъда Радослав Петров беше осъден за държане на амфетамин и разпространението му на 7 г. затвор и глоба в размер на 50 000 лв.

Цар Киро получи 2 г. затвор и глоба от 10 хил. лева за държане без надлежно разрешение на живак и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани.

Симеон Илиев получи 1 г. условно за държане на археологически обекти. Михаил Демерджиев бе наказан с 2 г. условно за придобиване, държане и разпространение на амфетамин и за държане на огнестрелни оръжия без разрешение.

Кирил Рашков твърди, че няма доказателства, че той е извършил престъпленията, за които е осъден. В решението на ВКС с казва:

„Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения".

Претенциите са отхвърлени и за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според върховните съдии апелативният спецсъд подробно е обосновал извода си, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск.

За съхранението на живак Рашков е получил 3 месеца затвор, а за културните ценности 8 месеца затвор. При това положение той ще изтърпи по-голямото наказание. Той трябва да изтърпи при първоначален „общ“ режим.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина