Окончателно! Пловдивският лихвар Менду и жена му остават в ареста

Автор: Plovdiv Now 5199
Окончателно! Пловдивският лихвар Менду и жена му остават в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста пловдивския лихвар Стефан Асенов - Менду и жена му Кайме. Двамата са обвинени в пране на пари. Според магистратите няма нови обстоятелства по делото, които да налагат преразглеждане на взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата.

Срещу Менду са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари и данъчни престъпления. Деянията са извършени през периода от май 2010 година до май 2020 година, като става дума за раздаване на заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева, както и за избягване установяването на данъчни задължения в размер на 50 000 лева. Срещу  Кайме e повдигнато обвинение за пране на пари за близо един милион лева.

Апелативният съд прецени, че не е отпаднала и опасността от извършване на престъпления при по-лека мярка за неотклонение. 

Определението е окончателно.

Делото се разгледа дистанционно чрез видеоконферентна връзка между ареста, където бяха двамата обвиняеми и зала №2 в съда, където заседаваха съдебният състав, прокурорът и защитниците на обвиняемите.

 Асенов бе задържан заедно с брат си и снаха си  при мащабна полицейска акция в Аджисан махала преди няколко месеца.

Припомняме, че по данни на прокуратурата Менду е оглавявал незаконна финансова структура, позната сред ромсаката общност като "Банка Менду" и действаща от 15 години, в която хора получавали кредити, срещу съответно обезщетение и лихва. Освен това той и брат му превърнали крайпътния мотел "Мерита" на автомагистрала Тракия в публичен дом, където няколко проститутки работели за тях на няколко смени. Кайме – съпругата на Менду пък е обвинена за пране на пари, тъй като всички движими и недвижими имоти са били вписвани на нейно име.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина