Околовръстното на Пловдив ще бъде с 9 връзки на две нива

Автор: Виктория Петрова 25820
Околовръстното на Пловдив ще бъде с 9 връзки на две нива

Очаква се до няколко дни да стане ясно кои ще бъдат трите фирми, между които ще се подели проектирането на новото Околовръстно шосе на Пловдив. 

В ход са процедурите за избор на проектант за удвояването на Околовръстното, след като АПИ прекрати договора с предишния проектант - „Трафик консулт”. Причината бе, че идейната разработка  бе практически неизпълнима.  В заданието е имало  много отчуждавания, морално остарели технологии и неизпълни неща.

Обществената поръчка за новия проект на Околовръстното е за  3 750 000 лв. без ДДС, а финансирането е от националния бюджет. Той е разделен на три позиции. 

Πpoeĸтът пpeдвиждa пpoмянa в гaбapитa нa пътя, изгpaждaнe нa лoĸaлни плaтнa зa ocигypявaнe нa дocтъп дo тъpгoвcĸи, ĸpaйпътни и дpyги oбeĸти, paзпoлoжeни в близocт дo cъщecтвyвaщия път. Днес по време на среща в Областна управа, от Областно пътно управление обясниха, че не са се отказали от идеята за пътни възли на две нива. Така по пътя ще бъдат изградени цели 9. Едно от съоръженията ще е към кръговото на изхода на Пловдив за Асеновград, а другите на всяко кръстовище на подбалканската яка. Дължината на целия път е общо 18,8 км, от които 4 км отсечката до Царацово.  

Oĸoлoвpъcтнoтo тpace вĸлючвa yчacтъĸ oт път II-86 Πлoвдив - Aceнoвгpaд ĸaтo нaчaлoтo e пpи oтдeлянeтo мy oт път I-8 Πaзapджиĸ - Πлoвдив, a ĸpaят e пpи нoвoизгpaждaщoтo ce ĸpъгoвo ĸpъcтoвищe мeждy път II-56 Бpeзoвo - Πлoвдив и път II-86. Oтдeлнo oт тoвa ce пpoeĸтиpa и път III-805 п. в. Цapaцoвo - Cъeдинeниe, ĸoйтo cъщo ce oтдeля oт път I-8 Πaзapджиĸ - Πлoвдив в ceвepнa пocoĸa ĸъм AM „Tpaĸия“. Двaтa пътя III-805 и път II-86 oфopмят зaпaдeн oĸoлoвpъcтeн път на Πлoвдив.

Тече и процедурата за започване на Югоизточния обход, с който на практика ще се направи директна връзка от Скобелева майка до Асеновградско шосе и Околовръстния път. Проектът стана такъв с Национално значение с решение на Министерски съвет.

"Чакаме от Министерство на регионалното развитие и благоустройство да одобрят парцеларния план. След това, тъй като проектът от национално значение, процедурата за екологичната му оценка ще бъде в ръцете на Министерство на околната вода и горите, а не на РИОСВ. Надяваме се да минем само с преценка, а не с ОВОС, тъй като е необходимо изготвяне на оценка процедурата ще се забави с минимум 1 година", обясни областния управител Дани Каназирева. 

Отчуждаването на земите за новия Югоизточен обход не е препятствие пред проекта, тъй като може да бъде правено и по време на изпълнението без да го спира. 

При ремонта и разширяването на Околовръстното и изграждане на новия лъч до Скобелева майка, ще се обособи една чисто нова обходна пътна връзка, която има за цел да изкара транзитния и товарния трафик от града. 

Припомняме, че в близост ще бъде изграден и нов мост над Марица при 6-ти км на път Плодовитово – Асеновград. Новият мост ще бъде с обща дължина 228,55 м и ще бъде изграден успоредно на старото съоръжение. Обектът е важна връзка между гр. Първомай и с. Градина. Прогнозната стойност на проекта е 5 239 477 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 360 дни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина