Охраната на МУ – Пловдив поскъпна с 60% , Рогачев със странни маньоври при избора на фирма

Автор: Plovdiv Now   1463
Охраната на МУ – Пловдив поскъпна с 60% , Рогачев със странни маньоври при избора на фирма

Близо 820 хиляди лева без ДДС ще струва охраната на Медицинския университет в Пловдив. Това става ясно от резултатите по обществената поръчка, която е била пусната от учебното заведение. Компанията, която ще се грижи за сигурността му е „Брадърс Секюрити груп”,  която  бе избрана при изключително странни обстоятелства от назначената комисия за поръчката. За нея е отговарял бившият шеф на полицията и сегашен помощник-ректор Йордан Рогачев.

На първо място видно от предишните обществени поръчки досега охраната е била съществено по-евтина за МУ – Пловдив. Последният подписан договор от 2023 година за същите дейности е бил 495 хиляди лева без ДДС. Година по-рано сумата е била 425 хиляди лева.

Новата поръчка обаче е пусната с прогнозна цена от 840 000 лева, без да се мотивира ръста с  60% на нужните средства за осигуряване на сигурността на ВУЗ-а.

От профила на купувача се вижда още, че комисията за избор на фирма е направила няколко грешки, като се е наложило и една от процедурите да бъде прекратена заради невъзможност те да бъдат коригирани.

Първата обществена поръчка е пусната на 16 септември с прогнозна цена от 840 000 лева за охраната на МУ – Пловдив за 12 календарни месеца. Тя е с директно договаряне, като са пуснати покани до 3 фирми, а основанието за избор на изпълнител е най-ниска цена.

На 24 септември, два дни при крайния срок за приемане на оферти, обаче Рогачев разбира, че има съществена грешка в документацията на поръчката. Тя се състои в това, че комисията е пропуснал един от обектите за охрана на Медицинския университет. Причината  е, че  няма как да се направи корекция на техническата спецификация, тъй като броят на охранителите и обектите е друг. Въпросната поръчка е за  4 обекта с 39 охранителя. Решението за прекратяването на поръчката влиза в сила от 9 октомври, тъй като трябва да мине периода от 10 дни за обжалване  след връчването му на заинтересованите страни.

Още преди да изтече  този срок обаче от МУ – Пловдив пускат нова поръчка за охрана на 7 октомври.  В случая никоя от фирмите не е обжалвала в КЗК, но ако го бе сторила, то университетът можеше да има сериозни проблеми с подписването на договор за охрана, а и обезпечаването на сигурността на студенти и персонал, както и опазването на имуществото.

С откриването на новата поръчка също има странни моменти. Въпреки че в техническата спецификация са зададени новите обекти, които са свързани с два поста и ръста на охранителите от 39 на 46, прогнозната цена остава същата – 840 000 лева. Това отново поставя въпроса на база на какво и как се образува ценообразуването за осъществяване на охрана.

Също така бившият шеф на полицията рязко си е сменил мнението  за фирмите, които да покани за участие. От първата поръчка само една фирма  е били вкарана в процедурата, а две нови са получили покани.  Именно „Брадърс Секюрити груп”, която е включена само втората процедура е избрана за победител в обществената поръчка, като те са дали цена от 68 310 лева без ДДС на месец , или 819 720 лева без ДДС за една година. Фирмата пък е свързвана с бившия шеф на полицията в Пловдив и съветник на президента - Пламен Узунов. 

Изборът на изпълнител е бил подписан на 21 октомври,  а в момента тече и 10-дневния срок за обжалване на поръчката в КЗК, след което МУ – Пловдив може да подпише договор с охранителната фирма.

TrafficNews научи, че от 21 октомври е изтекъл и договора с предишната фирма, която пази МУ – Пловдив. На практика в момента няма правно основание, която и  да е фирма да осъществява охранителна дейност на базата на учебното заведение. 

Припомняме, че наскоро Рогачев в качеството си на помощник ректор избра фирма за строителството на спортна зала в район за  5,7 млн. лева за 1500 кв.м, което на практика ще най-скъпото съоръжение в Пловдив, а вероятно и в цялата страна. 

Най-скъпият спортен център в Пловдив? МУ дава 5,7 млн. лева за 1500 кв.м съоръжение с две залиБившият шеф на полицията Йордан Рогачев е избрал строителен надзор, дал двойно по-висока оферта

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина