Тиквичките изобилстват на пазара у нас през лятото, не са скъпи, а с тях могат да се правят разнообразни и вкусни ястия, различни от клишето "пържени тиквички с кисело мляко".
Ето една интересна идея как да приготвите огретен:
Необходимите продукти са: 4 средно големи тиквички, 4 яйца, 120 мл. прясно мляко, 120 мл. животинска сметана, 3 стръка мащерка, 250 грама сирене моцарела, 1 връзка копър, 1 скилидка чесън, 30 милилитра зехтин, сол и пипер меланж на вкус, 150 грама кашкавал.
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките и моцарелата на шайби с дебелина около 1 см.
Овкусете тиквичките със сол и черен пипер и ги подредете в керамична тава, редувайте тиквички и моцарела.
В купа разбийте яйцата със сметаната, прясното мляко и зехтина. Добавете стрития на паста с малко сол чесън, наситнените листенцата мащерка и копър, сол и черен пипер.
Залейте тиквичките и моцарелата със сместа, поръсете с настърган кашкавал и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути.