Общинският съвет не подкрепи искането на „Пловдив 2019” за допълнителни средства

Автор: Благовест Андонов 4736
Общинският съвет не подкрепи искането на „Пловдив 2019” за допълнителни средства

Общинският съвет не подкрепи искането на фондация „Пловдив 2019” за отпускането на допълнителни средства в размер от 1 375 000 лв. Само 24 представители на ГЕРБ и Земеделския съюз подкрепиха искането. 12 съветници от Кауза за Пловдив и Съюз за Пловдив се въздържаха,  а 11 от БСП и Демократична България гласуваха против. 

Още в предварителния дебат стана ясно, че голяма част от местните парламентаристи изискват по-ясна отчетност за какво точно ще бъдат разходвани допълнителните средства. Имаше и въпроси на колко възлиза сумата по неразплатените проекти от програмата, както и призив екипът на фондацията да не разполага с бюджетен излишък, който да харчи без точен регламент и яснота. 

Така точката с актуализацията на бюджета остава отворена и вероятно от фондацията ще трябва да подготвят разбивка какви точно разходи ще покриват с въпросните пари, за да бъде тя подкрепена. Това може да се случи най-рано на следващата сесия на Общинския съвет, която е след две седмици.

Общинският съвет реши да гласува поотделно точките по актуализацията на бюджета на града, свързана с дофинансиране на културни институции, ремонти на паметници на културата и както и наемането на експерти на граждански договори по различни проекти. Точката бе внесена на днешната сесия ведно, но част от представителите на местния парламент възроптаха срещу някои от сумите. 

„БСП няма да подкрепи промяната в бюджета, тъй като няма никаква отчетност от страна на „Пловдив 2019”. Когато влязат точните разчети, тогава може да гласуваме”, обяви Николай Радев. 

Йордан Иванов от „Демократична  България” поиска от изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев да обяви колко точно средства са нужни, за да не се забавят плащанията към културните оператори и да бъдат гласувани те.

Отговори му заместник-кметът по финанси Илия Кирчев, който заяви: „Иванов е дълбоко незапознат с бюджета, в следващата точка, ще се гледа как да се разплащат на културните оператори и тогава ОбС, да вземе решение каквото иска”.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив изрази недоумението си как в момента продължават да вървят разплащания дори и за периода от 2018 г.

„Година и половина е приключило събитието и да не е отчено. Имам три въпроса към „Пловдив 2019”, какъв е срокът за отчитане, каква е визията за разходване на средствата. Ако нямахме тези 2 млн. лв., откъде щяхме да ги вземем за да плащаме стари задължения”, коментира той.

Димчо Петров от ВМРО пък заяви, че групата им е съгласна с разплащането на приключили проекти, но не и фондацията да разполага с излишък, който да харчи.

 „Наистина има разлика в периода на отчитане, което ще бъде коригирано, дали сме данни за всеки проект, кой колко дължим и колко трябва да се платят”, обяви зам.-кметът Илия Кирчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина