Общинският съвет даде зелена светлина на Зико за кредита за големите проекти

Автор: Благовест Андонов 3899
Общинският съвет даде зелена светлина на Зико за кредита за големите проекти

Общинският съвет в Пловдив одобри бюджетната прогноза на града до 2023 година, според която задълженията им могат да достигнат до 115 млн. лева. Решението е пряко свързано и със заема, който община Пловдив иска да изтегли за реализирането на важни инфраструктурни проекти, предаде  trafficnews.bg. 

Въпреки че още проектите не са представени, както и евентуалния размер на заема, общинските съветници дебатираха какво е нужно да се построи в града, както и дали бюджетът трябва да бъде обвързан с толкова голям кредит.

Кметът Здравко Димитров заяви, че скоро ще представи приоритетните проекти, които община Пловдив иска да финансира през заем от банка, както и стойността на целия кредит. Три от обектите, които със сигурност ще влязат са „Модър-Царевец“, нов мост над река Марица и продължението на булевард „Северен“.

Градоначалникът каза, че приоритизирането на практиките и размера на кредита ще бъде решен след обществено обсъждане с пловдивчани и общинските съветници. Още през декември общинският съвет даде кардблаш на градоначалника да преговаря за заем до 120 млн. лева кредитна линия. Зико заяви, че макар че в момента да текат преговори с Европейската инвестиционна банка, от община Пловдив може да пусне конкурс, коя банкова институция да отпусне кредита.

Той даде за сравнение и други големи и по-малки градове, които също разчитат на подобен тип финансиране.

София например има 709 млн. задължения, Бургас - 40 млн. лева, Варна 99 млн. лева , Пловдив. -31 млн. лева.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че никой от Ботев не го е търсил за помощ предвид тежкото финансово състояние на клуба. Той допълни, че Община Пловдив няма как да помогне, но е поела ангажимента да построи стадион "Христо Ботев".

Припомняме, че Ботев е в изключително тежко състояние. Тимът е без финансов благодетел след оттеглянето на Георги Самуилов, а в началото на тази седмица стана ясно, че клубът се нуждае смешно от над 700 000 лева до края на годината, за да не фалира. 

Никой от ръководството на Ботев Пловдив или Сдружение ПФК Ботев Пловдив не е търсил контакт с кмета Здраво Димитров с молба за помощ предвид тежкото състояние на клуба. Това заяви самият градоначалник.

Той каза, че ситуацията в клуба е много неприятна, но единственото нещо, което Община Пловдив може да направи е да построи стадион "Христо Ботев", какъвто е и ангажимента на градската власт.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина