Общинарите прибират парите от закрития зоопарк в Пловдив, след като си вдигнаха заплатите

Автор: Благовест Андонов 6035
Общинарите прибират парите от закрития зоопарк в Пловдив, след като си вдигнаха заплатите

Допълнителните пари за заплатите на общинските съветници ще дойдат от закритото общинско предприятия ОП „Зоопарк – Пловдив”. Предложението е входирано в комисиите от кмета Здравко Димитров, като то ще се гледа следващата седмици на последната сесия преди ваканцията.

В проекторешението е записано, че 138 хиляди лева ще бъдат пренасочени към издръжката на местния парламент. На последната сесия старейшините промениха правилника си, с което вдигнаха заплатите на председателя Александър Държиков, така и на себе си.

Увеличението е почти двойно. Заплатата на общинар номер 1 стана от 1350 лева до  2650 лева.  Самите съветници взимаха около  1300 лева – около 600 лева заплата и 700 лева представителни разходи.

В новия правилник е записано, че всеки един от останалите 50 общински съветници взима по 15% от заплатата на шефа на местния парламент за всяка сесия, 2% за комисия и 40% за разходи, свързани с работата му в ОбС.

Цифрово това означава, че общинските съветници ще взимат по 400 лева за една сесия, която трае няколко часа,  52 лева за комисия, която трае по-малко, като ще имат до 1060 лева за представителни разходи.

Обичайно всеки месец има по две сесии на местния парламент, а всеки общински съветник участва в по две комисии. Ако той е стриктен при посещенията си, той ще взима по 1008 лева за месеца заплата и още 1060 лева за разходи, които може да осребрява с фактури за офис консумативи , гориво, помещения под наем и други.  Така общо общинарите ще взимат над 2000 лева заплати.  

На годишна база това прави по 500 000 лева повече за издръжката им, или общо над 1 млн. лева от парите на пловдивчани. Увеличението на заплатите им е от първи септември, което означава, че тези 138 хиляди лева няма да стигнат за последните 4 месеца и скоро пак трябва да се търсят пари за издръжката им.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина