Община Пловдив ще търси нов терен за инвеститора на парка зад хотел “Санкт Петербург“

Автор: Милен Ангелов 4519
Община Пловдив ще търси нов терен за инвеститора на парка зад хотел “Санкт Петербург“

Собственикът на терена зад парк-хотел "Санкт Петербург" да получи от Община Пловдив равностоен терен, на който собственикът Байрям Солак да реализира своите инвестиционни намерения. Това е най-приемливият вариант по казуса с парка, заради който месеци наред се организираха протести срещу неговото застрояване и неясен статут. Трите страни по наболелия за града под тепетата въпрос - Община Пловдив, инициативният комитет и защитникът на Солак, се обединиха около идеята да се създаде работна група, която ще търси възможности. Към този момент инвеститорът е внесъл в Общината едиствено оценката на имота, която е около 14 млн. лева, без обаче към нея да има предложение за продажба. На този етап работната група, която ще бъде сформирана, ще има задачата да провери дали в Програмата за отчуждаване на общински имоти има подходящи терени и дали е възможно да се намери правно-техническа формула в рамките на закона това да се случи. Защитникът на ивеститора адвокат Иван Демерджиев коментира, че в аванс този въпрос не е обсъждан, тъй като едва днес се е изяснил този вариант и тепърва ще се обсъждат възможностите да се намери алтернатива за терен, на който Байрям Солак да реализира инвестиционните си намерения.

В рамките на няколко седмици Община Пловдив ще направи проверки за обсъжданите възможности. Кметът Иван Тотев подчерта, че това, което в момента е най-важното е, че ще бъде направен опит да се върви най-малко по две направления - едното е, че част от имота задължително да си остане парково пространствто. В момента друга част от терена зад парк-хотел "Санкт Петербург" е с друг статут, който предстои да бъде изяснен и ако е необходимо това ще се случи по съдебен път. Очаква се работната група да започне активна работа в началото на следващата седмица. В нея ще бъде включен и юрист, който ще разглежда правните въпроси. "Ще проучим възможността реципрочно дали има общински терени, които биха задоволили, както желанието на хората да има парк, така и желанието на собствениците да не се спира инвестиционния процес", подчерта градоначалникът.
 
Припомняме, че оценката на спорния имот е 14 млн. лева. Въпреки спекулациите, които се появиха преди известно време, до този момент въпросът за продажбата на терена не е обсъждан. А и както стана ясно инвеститорът не е имал намерение да продава пространството. Засега е ясно, че Община Пловдив няма желание и не разполага със средства за неговото закупуване.
 
Как потече диалогът между трите страни по казуса, вижте във видеоматериала:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина