Община Пловдив сама застроява зелени площи, за да усвои европари

Автор: Благовест Андонов 4650
Община Пловдив сама застроява зелени площи, за да усвои европари

Рязък контраст показа Община Пловдив в отношението си към терените, които са зелени площи или са отредени за такива. На фона на протестите на хората за спасяването на все по-малко зелените зони в града, градската управа се готви да застрои сама терен, който е със статут на зеленина в Общия устройствен план.  

Странният казус касае обществена поръчка за изграждането на Център за грижа за лица с различни форми на деменция и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване на улица „Стойчо Мошанов” 33. Стойността на проекта е малко под 1 млн. лева с ДДС и е по „Региони в растеж”.  Възложител на поръчката е зам.-кметът Георги Титюков, а вчера бяха отворени и предложенията на фирмите. В поръчката участват 6 фирми, които искат да построят двата центъра.

Къде е проблемът?

В документацията на поръчката е  записано:

„Имотът попада в зона „Тоз“ по предвижданията на общия устройствен план – Терени за самостоятелен устройствен режим на социалната и бизнес инфраструктура. Изграждането на ЦГЛФД и ЦГВХНС не противоречи на предвижданията на общия устройствен план”.

Видно от Общия устройствен план в действителност парцелът попада в „Тоз”.  Този индекс означава обаче, че теренът е за градски паркове, градини или скверове, където се допуска  застрояване единствено свързано с отдиха, но не повече от 1 %.  Цитираната разпоредба – „Терени за самостоятелен устройствен режим на социалната и бизнес инфраструктура” е със съответния индекс „Т” и не фигурира никъде в тази зона.

Оттук следва въпросът дали предвиденото строителство може да се реализира в тази зона, а още повече дали и обществената поръчка няма да бъде отменена заради явната грешка в документацията.

Наш репортер показа разминаването на председателя на комисията за поръчката – инж. Благой Петков. След кратка проверка той обясни, че това е техническа грешка и не би трябвало да има проблем със самата поръчка.

Последва и оперативка при зам.-кмета Георги Титюков и неговите експерти. Те обясниха, че ПУП-а на имота е влязъл в сила още през 1994 година, който е за застрояване до 15 метра и изразиха недоумение защо в Общия устройствен план, влязъл в сила през 2007 година е за зелени площи.

Според тях е имало и други такива случаи, в които ПУП на терен и ОУП си противоречат, но водещо в този случай било първичното, което позволявало строителство. Освен това документацията е минала през дирекцията по общинска собственост, където са дали положително становище, че там може да се строи.  Редица решения на ВАС обаче опровергават това твърдение, като по няколко казуса е посочено, че най-високостоящият документ е Общия устройствен план.

Какво представлява самият терен?

Към днешна дата парцелът от 790 кв. метра е превърнат в строително депо на фирмата изпълнител по проекта „Региони в растеж”,която ремонтира зоната – „Пътища Пловдив” АД. Единственият спомен за това място, че е било зеленина с детска площадка са 1-2 дървета заедно с забито желязо от  люлка в средата.  

Проблемите с цялата ситуация са няколко. Дори и вече заличена, тази зеленина е като анклав в гъстозастроения район в Първа градска част. Застрояването й ще лиши квартала от терен, върху който може да се изгради парк с детска площадка в бъдещ период. Това противоречи и на постоянните твърдения на кмета Иван Тотев, че Община Пловдив трябва да пази терените си, върху които може да се изградят зелени площи.

От друга страна се показва и отношението на градските власти към проектите, които са с европейско финансиране. Недоглеждането и допуснатата грешка,че въпросният терен е със статут на зелени площи в Общия устройствен план, може да коства градските власти да изгубят финансирането.  Не е изключено и поръчката да падне в КЗК, а след това да бъдат изпуснати сроковете за нейното възобновяване. Дори и всичко по поръчката да мине без обжалвания, не се знае дали фирмата, ще успее да изкара строително разрешение, тъй като на практика имотът попада в ОУП в „Тоз”. Това би блокирало всякакво строителство там.

Решението на този проблем можеше да се реши или с промяна на ОУП в тази си част от Общинския съвет, или с намирането на друг терен.

По своята същност проектът ще предостави нова социална услуга, още повече, че има недостиг на подобен тип центрове.

Очаквайте продължение!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина