Община Пловдив поиска 70 млн. лева от правителството за най-големия си пътен проект

Автор: Благовест Андонов 255303
Община Пловдив поиска 70 млн. лева от правителството за най-големия си пътен проект

Община Пловдив е подала четири проекта към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране през бюджета за общински пътни и ВиК  обекти, предава TrafficNews.

В момента се подготвя нов списък с проекти, които да се финансират. Това се случи след среща между регионалния министър Иван Шишков и Сдружението на общините.

Идеята е да по нова методика да бъдат разпределени реципрочно средствата според населението и нуждите му. Изискването е всеки от проектите да има издадено строително разрешение, за да получи финансови средства. В предишния списък за Пловдивска област бяха дадени 81 млн. лева, а 18 млн. от  тях бяха за Община Пловдив – за реконструкцията на Голямоконарско шосе.

От МРРБ са поискали списъци от общините, като пловдивската е подала пак Голямоконарско шосе плюс три други проекта.

Най-големият от тях е новата пътна връзка между район „Южен” и „Тракия”, чийто индикативен  бюджет е 70 млн. лева. Тя е за продължението на бул. „Ал. Стамболийски” над жп линиите и връзката й с бул. „Цар Симеон”. Мостът има проект и строително разрешение, като включва и детелина над жп линиите.

Другите два проекта са Рогошко шосе и Кукленско шосе . За първия проект трябват 16,5 млн. лева, а за другия – 8 млн. лева.  Ако Община Пловдив не получи средства от МРРБ за тези проекти, тя ще ги строи през собствения си бюджет. За Кукленско шосе има 6 млн. лева в бюджета на градските власти за тази година, като се очаква след индексацията на проекта да стартира втория етап. Все още се очаква пускането  на обществената поръчка за Рогошко шосе в границите на Община Пловдив.

Надлезът,  който  ще свързва „Южен” с „Тракия” обаче няма да може да се реализира със собствени средства. Ако няма финансирани от държавата, единственият вариант е да се търси европейско финансиране.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина