Община Пловдив плаща 1,34 млн. лева на британец за 11,5 дка за втория гребен канал

Автор: Благовест Андонов 3827
Община Пловдив плаща 1,34 млн. лева на британец за 11,5 дка за втория гребен канал

Община Пловдив ще закупи имот от 11,5 дка край Гребната база, нужен за изграждането на дублиращия канал.  Това ще стане възможно, ако Общинския съвет днес под тепетата гласува положително предложението на Иван Тотев за закупуването на терена.

Теренът е собственост на фирмата "Пловдив Рийч", управляваната от британеца Филип Хауърд. Тя бе в активите на британското дружество „Люис Чарлс  - София Пропърти Фънд България”, което през 2006-а година направи голяма заявка за силно присъствие на български имотен пазар, като се говореше за инвестиции от над 50 млн. паунда.  След това обаче дружеството затъна в дългове и бе обявено в ликвидация.

От "Пловдив Рийч" са направили предложение към градската администрация да продадат имота срещу цена от   1 354 000 лева без ДДС. Любопитното е, че офертата на дружеството е валидна до 1 юни, а плащането може бъде извършено на няколко вноски. На практика обаче решението влиза в сила най-малко 14 дни след санкцията на Местния парламент.

В предложението на Тотев се посочва, че данъчната оценка на имота е малко над 428 000 лева, самата сума за закупуването обаче е оставена празна, което означава, че общинарите ще вземат  окончателното решение за цената на терена.

Въпреки че делата за втори гребен канал, които се проточиха година, бяха в ползва на Община Пловдив, и към днешна дата има  друго висящо дело. То е за изграждането на лесопарка на 660 дка край Гребната база, който  спъва завършването на процедурите за изграждането на Втори гребен канал, тъй като и двата проекта попадат в екопарк „Марица”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина