Община Пловдив чака експеритизите за парка зад “Санкт Петербург“, преговаря за терена до “Капитан Райчо“

Автор: Благовест Андонов 4507
Община Пловдив чака експеритизите за парка зад “Санкт Петербург“, преговаря за терена до “Капитан Райчо“

Представители на два Инициативни комитета, които бранят зелени площи в близост до домовете си, изпълниха залата на Общинския съвет в Пловдив днес. 

На микрофона по време на сесията своите искания направиха както хората, живеещи на ул. "Капитан Райчо", така и тези живущи около парка зад хотел "Санкт Петербург".

Асен Костов също взе думата по време на днешната сесия на Обс-Пловдив, като попита защо тяхното предложение, входирано в местния парламент, не е влязло в дневния ред. Той обясни, че вчера в парка зад "Санкт Петербург" е дошъл зам.-министъра Николай Нанков, който е поел ангажимент да съдейства на гражданите за спасяването на зелените територии. 

От Инициативния комитет заявиха, че колкото по-бързо се разреши настоящият казус, толкова по-добре за всички засегнати страни. Той допълни, че хората са готови на гражданско неподчинение и протести, в случай, че не се уважат исканията им. 

Хората от район "Централен" заявиха, че единственото предложение, което ще направят е собственикът на парцела да бъде обезщетен с друг парцел в града, но ще приемат и други методи за разрешаване на проблема им, ако бъдат разумни. 

Зам.-кметът Розалин Петков заяви, че този казус вече има развитие, като кметът Иван Тотев бил провел разговори със собствениците, които изразили готовност да продадат парцела на Община Пловдив. Още на следващата сесия ще се гласува предложението да бъде направена финансова оценка на терена в карето между ул. "Марин Дринов", "Родопи" и "Капитан Райчо". След това ще се възложи на комисията за Общинска собственост да пристъпи към процедура по закупуване. 

Между двата казуса обаче има съществена разлика, тъй като за терена на ул. "Кап. Райчо" има млязъл в сила ПУП и общината няма как да спре инвеститорите, докато за имота зад "Санкт Петербург" такава процедура няма. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина