Община Асеновград: Кандидатстването за гимназиите започна, ползвайте онлайн платформата!

Автор: Plovdiv Now 4328
Община Асеновград: Кандидатстването за гимназиите започна, ползвайте онлайн платформата!

Подаването на заявления за кандидатстване след 7-ми клас за първо класиране стартира от днес (03.07.20 г.) и ще продължи до 07.07.20, напомнят от Община Асеновград.

Подаването на заявление за участие в трето класиране е от 24.07. 20 г. до 27.07.20 г. Кандидатстването може да се извърши онлайн през платформата на Регионално управление на образованието – Пловдив (РУО) или в случай на невъзможност за подаване на заявление през интернет, това може да се осъществи и на място в ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград.

С цел ограничаване директния контакт между бъдещите гимназисти и родителите им с учители и директори към този момент заради пандемията от COVID-19, от общинското ръководство апелират към младежите кандидатстването да се осъществява през интернет. Освен че по този начин ще се предотврати струпването на много хора на едно място, няма да се наложи и кандидат-гимназистите да се разхождат излишно до ОУ „Петко Каравелов“ в топлото време.  Подаването на документи по този начин не само ще осигури безопасността и недопускане евентуалното заразяване с коронавирус, но ще спомогне и за опазване на околната среда. Няма да има нужда от ненужно разпечатване на документацията на хартиен носител, което ще спаси множество дървета от отсичане. Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване на заявление: онлайн или на място.

Как става кандидатстването онлайн? Трябва да изберете официалния интернет сайт на РУО – Пловдив и да се регистрирате в системата: https://priem.mon.bg/ . Първата стъпка е да прегледате обявения план-прием за училищата от областта. След активиране на възможността за въвеждане на заявление, преминавате към страницата „Желания“ и бутона „Въвеждане на желания“. Така ще може да бъде попълнено и подадено заявлението. Гаранция за това е, че всеки потребител получава входящ номер. Всеки кандидат-гимназист има възможност да подаде по едно заявление във всяко отделно РУО, в зависимост от административната област. Важно е да се отбележи, че заявление за кандидатстване за участие в първо класиране за прием в 8-ми се подава еднократно и не може да бъде анулирано или коригирано. Няма ограничение относно броя на въведените желания. В случай, че избраната паралелка е професионална, то ще се изисква медицинско свидетелство, което може да прикачите като PDF файл. Операцията приключва с натискане на бутон „Запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина