Обновяват изцяло улици в Пловдив, невиждали ремонт от десетилетия

Автор: Благовест Андонов 6293
Обновяват изцяло улици в Пловдив, невиждали ремонт от десетилетия

Две обществени поръчки за мащабни улични реконструкции са пуснали от район „Източен”. Едната е за проектиране на две основни улици в карето около ст. „Христо Ботев”, а другата за изграждане на улици, паркинги, тротоари и велоалеи на територията на целия район.

На сесия на Общинския съвет бяха отпуснати 25 хил. лева за районната администрация за проектирането на двете улици -  „Арх. Камен Петков” от бул. „Княгиня Мария Луиза” до ул.”Богомил”, както и за ул. „Славянска” от бул. „Източен” до „Лев Толстой”.  Поръчката е за проектиране и реконструкция на двете улици, които са в много лошо състояние и са с паважна настилка. Стойността й е 37 500 лева за двете позиции.  

Освен тази поръчка, скоро се очаква да започне и реконструкцията на съседните улици в квартал „Гладно поле” за 11,5 млн. лева. По ОП „Региони в растеж” бяха избрани три фирми за реконструкциите и продължаването на улиците – продължението на ул. „Богомил”, разширяването и ремонт на ул. „Лев Толстой” и „Тодор Гатев”.

Така от районната администрация с поръчката за „Арх. Камен Петков” и „Славянска” са си поставили за цел основните улици в цялото каре да бъдат ремонтирани. До края на годината се очаква да започне и строителство на ст. „Христо Ботев”, което още повече ще увеличи необходимостта от ремонтите в зоната.

В тази връзка районната администрация е пуснала и поръчка за 2 млн. лева за улични ремонти, с които могат да бъдат гъвкави. Тя е със срок за 2 години, но няма към момента осигурено финансиране. За поръчката са се явили четири фирми, три от които добре познати в Пловдив – „Драгиев и Ко”, „Европейки пътища и „Парсек” . В заданието са посечени примерни обекти само по две дейности - паркинг и тротоари на ул. „Преспа“ и ул. „Удроу Уилсън“. Двете улици в кв. „Изгрев” са сред най-използваните, като там има и остра нужда от паркинги.

„С тази поръчка можем да ремонтираме уличи, тротоари, велоалеи и пешеходни пространства, които са ни в Капиталовата програма за целия район. Едно от големите ми желания е изцяло да реконструираме парк „Каменица”, който се посещава от много хора. Възможно е дейностите по него да се направят и в тази поръчка, след като направиме проект за него”, каза кметът на района Иван Стоянов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина