Обновената Иконна галерия в Пловдив отваря врати днес

Автор: Plovdiv Now 4645
Обновената Иконна галерия в Пловдив отваря врати днес

Официалното откриване на обновената експозиция „Икони" към Градска художествена галерия в Пловдив ще бъде на 2 април от 11,00 часа. Тя се намира в сграда, специално проектирана за иконна галерия от арх. Никола Мушанов и колектив, на ул. „Съборна" №22 в Стария град в единен комплекс с църквата „Св.Св.Константин и Елена".

В откриването ще вземе участие авторът на новия експозиционен план член-кореспондентът на БАН, проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към Академията. Проф. Гергова ще запознае присъстващите с концепцията си, според която е подбрала и подредила иконите и църковните предмети в обновената постоянна изложба.

Градската художествена галерия разполага с богат фонд от икони, иконостасни фрагменти и образци на църковна графика. Към нейния фонд се прибавят предмети, собственост на Пловдивската митрополия, която ги е предоставила за съхранение и представяне в експозицията.

Освен иконната подредба, изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив", „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско", „Икона" и „Иконостас". Реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на Градската художествена галерия. На предишен етап с финансовата подкрепа на Министерството на културата залата беше оборудвана с ново подходящо осветление и камери за наблюдение.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина