Областен координационен център ще помага на институциите да задържат децата в училище

Автор: Plovdiv Now 4405
Областен координационен център ще помага на институциите да задържат децата в училище

Как да бъдат обхванати, върнати и задържани в училище децата беше темата на срещата днес между Областния управител Дани Каназирева и заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

На обсъждането присъстваха и заместник областният управител Евелина Апостолова, началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова и образователни експерти, които проведоха работна среща, свързана с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и  предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Със заповед на Областния управител ще бъде създаден координационен център, който на 27 януари  ще проведе първото си заседание. Негов председател е Дани Каназирева, работата на центъра ще координира заместника й Евелина Апостолова, членове са  директора на Областна дирекция на МВР-Пловдив –старши комисар Йордан Рогачев, началника на РУО- Иванка Киркова, директорите на Социално подпомагане, РЗИ, Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда,  кметовете на общините и представители на общински служби и отдели.

Областният координационен център се създава във връзка с Постановление на Министерския съвет и ще има задачата да подпомага координацията на регионалните структури на министерствата и регионалните представители на администрациите, ангажирани с изпълнението на Механизма.

„Ще оказваме пълно съдействие на местната власт, на учителите и училищата в региона. Важно е децата не само да бъдат върнати в класните стаи, но и да останат там, заяви областният управител.

От своя страна заместник министърът Таня Михайлова поясни, че срещите й в региона с ученици от училища с концентрация на уязвими групи ще продължат, защото  се виждат първите положителни резултати.

 „Също така е време да покажем на учителите, че не са сами и при нужда ще имат подкрепа от страна на институциите, подчерта Михайлова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина