Обиколка из любимите места в Пловдив или как се справиме днес с жегата?

Автор: Plovdiv Now 11818
Обиколка из любимите места в Пловдив или как се справиме днес с жегата?

Пловдив е на границата да подмине рекорда за най-горещо лято от 21 години насам. След като научихме съветите на експертите за това как да се справим с жегата и как да се грижим за здравето си в екстремните горещини, решихме да направим и една обиколка из любимите места на пловдивчани, за да разберем как всъщност те се справят с високите температури, пише trafficnews.bg. Безспорно най-застрашени и повлияни от жегите са работещите на открито и тези, които са приели социалната кауза да прекарат времето си под жаркото слънце. Техни най-верни помощници са вентилаторът и бутилката със студена вода.

Много трудно се справям в жегата. Налага се да работя и по обяд, няма как. Пия повече вода, опитвам се да стоя на сянка. Но като се съберат два-три обекта на слънце, понякога събирам границите на кръвното”, споделя пред TrafficNews Георги Пуфчев, който се занимава с професионални миене на прозорци и витрини. Неговото работно време е от 10 до 16.30 часа. Дори и при 41 градуса, той е навън. Признава, че се е случвало в най-горещите часове да му се „премрежи погледът”. В тези моменти го спасява единствено мисълта за студената биричка в края на работния ден.

Щастливите детски усмивки пък са тайната за оцеляването и в жега, и в студ на актьора кукловод Янко Гъделев. Дядо Янко, както го наричат всички хлапета, ежедневно изнася представления в Цар-Симеоновата градина.

„Оцелявам с желанието да имам контакт с тези деца, които ме чакат тук. Те са единствените чисти и неопетнени същества”, признава актьорът. И споделя, че преди шест години претърпял инфаркт и затова се опитва да се пази. По обяд се прибира на хладно у дома, тъй като и паркът се изпразва. „Обикновено към 18 ч. се връщам. Вчера обаче беше много топло и не дойдох. И днес имаше разпит от децата защо ме е нямало”, смее се Гъделев.

С обедна почивка през лятото работи и детската въртележка пред общината.

„Съобразяваме се с температурите. А и по обяд няма хора”, казва Михаил Кирилов. Той се охлажда с вентилатор и повече вода. „Избягвам газираните напитки и стоя на сянка”, споделя той.

Оказва се обаче, че има и търговци, които не се плашат от жегата. Гинка Димитрова и художникът Емил Македонски, които продават картини в градинката на Джумаята, са свикнали с капризите на времето. „Преди 66 години, когато съм се родила, е било 40 градуса в края на юни. Нищо извънредно не се случва сега. Мисля, че тази тема се преекспонира. Има толкова други наболели въпроси, които трябва да се дискутират”, категорична е Димитрова.

От високите температури не се плашат и повечето възрастни хора, излезли на разходка в градските паркове. Според тях обаче в такива дни трябва да бъде осигурена безплатна вода по улиците. „Във всички градове дават бутилирана вода. А в такъв голям град като Пловдив да няма, как е възможно”, възмущава се Ирон Бакърджиев. След като е покарал велосипед в сутрешните часове, към 12 ч. той се прибира у дома, за да обърне внимание и на жена си.

Из градската градина в часовете преди обяд могат да се срещнат и много майки с деца. След обяд обаче те са рядкост именно заради високите температури.

Почиващите пловдивчани, които по една или друга причина са останали в града, напълниха градските басейни. По-малките жители пък превърнаха и фонтаните в импровизирани плувни комплекси и се забавляха въпреки 40-градусовата жега под тепетата днес.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина