На 3 август се отбелязва Световният ден на динята. Празникът се празнува първо в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.
В български села през месец август също всяка година се провежда фестивали на дините.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове.
Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Всяка част от динята може да се яде, дори и кората, която също съдържа редица хранителни вещества, но поради непривлекателния й вкус рядко се използва за храна.
В Китай обаче кората на динята се използва като зеленчук и се пържи, задушава или маринова.
Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които растат в стъклени кутии и приемат формата на кутията. Това е направено с идеята дините да се подреждат по-лесно в магазина, но проблемът е, че цената на една квадратна диня става почти двойно по-висока от тази на обикновената диня.